Peste 1.000 de vizitatori au trecut duminica, 21 august, pragul Târgului de păsări şi animale mici din Şanţul Cetăţii. Evenimentul, organizat de Asociaţia crescătorilor de păsări şi animale mici „Nufărul” din Oradea, considerat cel mai mare târg de acest fel din partea de vest a ţării, a adunat la un loc câteva zeci de mici fermieri.
Dacă unii se plângeau de vânzările făcute, alţii erau mulţumiţi. „De abia mi-am făcut banii de benzină. Nu mi-a mers prea bine azi. Poate data viitoare”, spunea Teofil Brânzaş, din Tinca. „Am vândut destul de bine de dimineaţă. Anul acesta pot să spun că mi-a mers bine cu iepurii. Am ieşit pe plus, fiindcă am avut două, trei rânduri de pui la fiecare femelă”, a precizat Dumitru Mihele din Haieu, un client vechi al târgurilor orădene. Piesa de bază a fermierului era un iepure din rasa Uriaş gri german, de 9,5 kilograme, pe care cerea 250 de lei.
Vizitatori târgului au mai putut admira şi cumpăra prepeliţe la preţul de 8 lei bucata de femelă şi 5 lei cocoşul. Ouăle de prepeliţă, medicament pentru o serie de afecţiuni, se vindeau cu 40 de bani/bucata. Găinile din rasa Brahma costau de la 50 de lei în sus, iar raţele mute, 30 de lei/bucată. Papagali, canari, păuni, porumbei şi alte categorii de păsări erau din belşug. Dacă găinile, raţele, gâştile şi iepurii erau cumpărate nu doar de pasionaţi cunoscători, de porumbei se apropiau doar columbofilii, care aveau acest hobby în sânge. O pereche de porumbei voltaţi se vindea cu 30 – 35 de lei.
Câini
Câinii au fost foarte mulţi şi la această ediţie a târgului, din mai multe rase. Cei mai curioaşi vizitatori erau copiii care mângâiau animalele fără frică.
Proprietarul cerea pentru un căţel de două luni din rasa Canne corso, 300 de euro. Un Bichon costa 400 de lei, iar un Teckel cu păr sârmos, 100 de euro. Pentru ultimul am primit informaţii preţioase de la stăpâna sa de doar câţiva anişori. „Teckelul cu păr sârmos este un câine foarte bun la vânătoarea de porci mistreţi şi la vânătoarea de vizuină. Este bun şi la şobolani”, ne-a informat Paula Nan.
Una peste alta, târgul de ieri a fost un câştig şi doar prin prisma vizitatorilor al căror număr a crescut faţă de anul trecut. „Am avut mai mulţi vizitatori cu 35% faţă de luna august 2010”, ne-a declarat Cornel Fildan, preşedintele asociaţiei. Totuşi o nemulţumire au avut cei care au venit la târg cu animale: bălăriile din Şanţul Cetăţii. „Când l-au adus pe primar să vadă parcul dendrologic, trebuiau să-l aducă să vadă şi bălăriile. N-au fost în stare să le cosească. Plătim nişte bani aici şi am vrea condiţii mai bune”, spunea un fermier. Poate vor avea timp să cosească bălăriile până la următorul târg, din 18 septembrie.
DAN BIRTA
Citiți principiile noastre de moderare aici!