Nu mai puţin de 661 de locuri de muncă au fost aduse în faţa bihorenilor dornici de muncă la „Târgul locurilor de muncă şi al formării profesionale”. Evenimentul a fost organizat ieri, la Lotus Center, de către Top Press&Events, în colaborare cu AJOFM Bihor. La manifestare a fost prezent şi secretarul general al ANOFM, Iulia Cîrcei.
„Sunt prezente 23 de firme care oferă 661 de posturi, dintre care 40% pentru persoanele cu studii superioare. Avem şi 56 de cursuri de formare profesională în meserii solicitate pe piaţa muncii. Toate cursurile sunt acreditate”, ne-a informat Mihai Dacin, administratorul firmei organizatoare. Inedit pentru acest târg a fost oferirea de premii constând într-o tabletă, un smartphone şi un voucher de cumpărături în valoare de 100 de lei. „Premiile vor fi acordate prin tragere la sorţi, pe baza chestionarelor şi taloanelor oferite de AJOFM Bihor, la încheierea manifestării”, a precizat Mihai Dacin.
Ideea organizării târgului într-un mall s-a bucurat de succes, fluxul vizitatorilor fiind mult mai mare decât la manifestările similare organizate în alte locaţii.
Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor, a ţinut să transmită mesaje în două direcţii la deschiderea manifestării. „Mă adresez, în primul rând, către cei care caută un loc de muncă: aveţi ocazia să dialogaţi şi să solicitaţi salarii mai mari celor care oferă locuri de muncă! Aveţi de unde alege dintre cele peste 660 de oferte! Iar către angajatori: acordaţi foarte mare atenţie celor care caută de lucru, pentru că piaţa forţei de muncă din Bihor vuieşte după oameni calificaţi! Vă rog foarte mult să arătaţi mult respect unii faţă de ceilalţi, fiindcă este cea mai potrivită ocazie pentru a media pe piaţa forţei de muncă!”, a subliniat directorul executiv al AJOFM Bihor.
„Am vrut să particip la acest nou tip de parteneriat, de la Oradea, care se desfăşoară într-un spaţiu pe care AJOFM nu l-a folosit până acum. Dragi dornici de muncă, vă rog să identificaţi ceea ce vă apropie de angajator. Dragi angajatori, vă rog să vă găsiţi oameni dornici de muncă, chiar dacă nu sunt pregătiţi pentru ofertele dumneavoastră, dar adăugaţi dumneavoastră, prin cursuri de formare, acele elemente care lipsesc. Importantă este dorinţa de muncă şi de învăţare”, a subliniat Iulia Cîrcei.
Oferte fără preţ
Cele mai importante domenii în care se ofereau locuri de muncă au fost: comerţ (lucrător comercial, operatori scanare, asistent vânzări, casieri); componente electronice; mecanic; economic. La mare căutare erau inginerii şi şoferii pentru maşini de mare tonaj.
Cei care nu-şi găseau nicio ofertă pe măsura calificării aveau ocazia să aleagă dintre 56 de cursuri de formare profesională oferite de firmele prezente. Bineînţeles, contra cost. „Cele mai căutate cursuri sunt cele de beauty, makeup, cosmetică, frizerie, coafură. Există posibilitatea ca, după terminarea cursurilor, cursanţii să-şi deschidă propria afacere”, ne-a informat Ioana Ferche, de la o firmă organizatoare de cursuri.
Oferte variate, în domenii diferite, dar toate au un numitor comun: lipsa unui salariu informativ, pentru a şti candidatul la ce să se aştepte. Majoritatea celor prezenţi erau nemulţumiţi că firmele nu avansau nicio cifră când venea vorba de salarii. „Nu avem voie să vorbim despre salarii. Vor afla când vor veni la interviu”, a explicat reprezentanta unei companii prezente la târg.
„Normal ar fi să afli şi salariul, informativ. Tu vii şi-ţi depui CV-ul, dar surpriza vine când te prezinţi la interviu. Dacă nu ţi-ar conveni, nu te-ai mai deplasa până acolo. Nu ai mai pierde vremea”, este de părere Viorel Tonţ, inginer.
Un alt participat la manifestare a comparat-o cu un „târg de sclavi”. „Parcă ar fi o «bursă de sclavi» la salariile pe care le oferă. Eu am experienţa şi din străinătate. Acolo, fiecare firmă vine cu oferta salarială. Aici, la noi, totul este secret. Eu am venit să văd care e trendul. Să văd ce «sclavi» se mai caută”, ne-a spus Marius Cazacu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!