Șofran, produse tradiționale din carne, vinuri, alune trase în ciocolată ori jucării croșetate manual, sunt doar câteva din lucrurile pe care orădenii le pot găsi în Cetate până diseară. Evenimentul continuă să fie un punct de întâlnire a gusturilor autentice și a tradițiilor gastronomice, datorită producătorilor locali de produse alimentare care participă la fiecare ediție.
„36 de producători sunt prezenți la ediția specială. Pentru prima dată, pe lângă producătorii alimentari, avem și producători non alimentari pentru că este o ediție specială de Crăciun și am dorit să diversificăm. De asemenea, avem un atelier făcut de elevii unui liceu din Oradea, de la specializare de profil alimentar care vor să demonstreze că ce învață la școală pot să pună în practică, producând la fața locului mai multe bunătăți“, a declarat organizatorul evenimentului Adrian Felea, membru al Clubului Rotary Insignis Oradea.
Prezenți la târg pentru prima dată
Pentru prima dată, lumea deliciilor producătorilor locali de produse alimentare a fost completată și de artizanii locali, care au venit cu jucării, tablouri cu licheni, hăinuțe pentru copii ori produse ornamentale de Crăciun.
Jucăriile croșetate sunt din ce în ce mai căutate și, se pare că de acestea nu se bucură doar copii, ci și animăluțele de companie.
„Am început să croșetez jucării acum 3 ani. Îmi aduc aminte că prima jucărie pe care am făcut-o a durat câteva săptămâni. Acum pot să fac orice fel de jucărie, în câteva ore, doar uitându-mă la o poză. La acest târg suntem pentru prima dată, dar participăm săptămânal la cel din Pasajul Vulturul Negru. Am comenzi multe, am făcut de la jucării mari, până la jucărioare pentru câini sau pisici“, a declarat Reka.
Supranumit „Aurul Roșu” și considerat un „Simbol al Luminii”, șofranul a putut fi și el găsit la târgul de luni. Acesta este cultivat și procesat manual și cu atenție de familia Bronț din Cociuba Mare.
„Produsul nu este cunoscut încă pentru că abia acum am ieșit pe piață. Încercăm că îi facem pe oameni să înțeleagă că acest produs este bun pentru desert, băutură, mâncare dar și pe partea de cosmetică. Până acum am mers doar pe partea de HoReCa dar cred că acest târg este o oportunitate și pentru orădenii care vor să vină să vadă exact cum arată produsul și vor să ne cunoască povestea“, a declarat Mircea Bornț.
De asemenea, orădenii au putut să cumpere, direct de la producătorul local, alune simple ori trase în ciocolată albă sau neagră.
Pentru moment, aceasta este sursa noastră cea mai bună pentru lansare, fiind la început. Plantația de alune se întinde pe o suprafață de aproximativ 5 hectare și suntem certificați ecologic. Avem o fabrică de procesare, construită prin fonduri europene, unde avem utilajele necesare să spargem alunele, să le prăjim și să le învelim în diverse sortimente de ciocolată, cum ar fi: ciocolată albă cu scorțișoară, ciocolată cu lapte și urmează să facem și producția de ciocolată și caramel“, spune Oana Grecu.
Atelier de bunătățuri
Organizatorii au pregătit și un „Atelier de bunătățuri”, susținut în cadrul proiectului „Școala ne învață, noi aplicăm” a Colegiului tehnic „Traian Vuia” – Specializarea Alimentație publică și turism. Elevii, asistați de către profesorii lor, au preparat, pentru vizitatorii târgului, pogăgi, cornulețe cu magiun de prune sau clătite cu ciocolată.
„Am ales să venim la târg tocmai pentru a le face cunoștință elevilor cu piața muncii. Aici se desfășoară o manifestare de amploare, spun eu, în care agenții economici pot să vadă munca pe care noi, profesorii, o depunem la catedră și felul în care copiii noștri sunt pregătiți. Elevii au fost deschiși să participe la acest târg tocmai pentru că deja lucrează cu agenții economici și sunt pregătiți să fie la bancul de lucru“, a declarat Ioana Popa, profesor Colegiul Tehnic Traian Vuia.
Cei care doresc să treacă pragul târgului o pot face până diseară la ora 20:00, în Corpul F – Sala de evenimente a Cetății Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!