Evenimentul a avut loc în Cetatea Oradea, în sala de eveniment, Corpul F, unde bihorenii au venit cu mezeluri, dulceață, legume și fructe, miere, siropuri, produse lactate, vinuri, pălincă sau bere. Producătorii au venit din mai multe zone, cum ar fi: Beiuș, Berechiu, Mierlău, Diosig, Biharia, Sîniob, Borș, Tulca Vârciorog, Giriș, Vașcău, Pietroasa, Budureasa, Satu Nou, Oșorhei sau Buntești.
[eadvert]
Organizatorii evenimentului spun că pe lângă piața, care a devenit deja o tradiție, își doresc ca pe viitor să ajute producătorii și pe partea de marketing și management.
„Importanța acestui târg este atât pentru producător, cât și pentru consumator deoarece producătorul are nevoie de a se exprima pe piață, de a avea un spațiu în care să se întâlnească cu consumatorul, iar pentru consumator este foarte important să aibă o variantă pe scară largă care de obidei este găsit în supermarket. Ideea acestui proiect este de a-i face pe aceștia să se întâlnească și să se cunoască, astfel creând o alternativă și ajutând la dezvoltarea economică a județului nostru. Cel mai important feedback pentru noi este atunci când producătorul ne întreabă când este următoarea ediție.
Din dorința de a ajuta la creșterea producătorului, noi vom ajuta și vom face niște activități pentru aceștia, de exemplu strategia de marketing, sau managementul businessului, pentru că este foarte important ca producătorul să fie organizat. Astfel vom încerca să oferim și o consultanță, noi având în club oameni specializați. În timp trebuie să ajungem și noi să avem brand la produs, produse cunoscute și produse cu etichete care pot să stea lângă un alt produs străin, la orice târg. Potențial avem, se poate face calitate în România, mai trebuie lucrat puțin la partea de promovare“, a declarat pentru Jb și bihon.ro Adrian Felea, membru Rotary Insignis Oradea.
Pe lângă producătorii deja cunoscuți de la celelalte ediții, am întâlnit și producători bihoreni care au venit pentru prima oară la Târg cu Sârg. O premieră este si pentru Adela, care a venit cu un stand plin cu buchete și cu produse de lavandă.
„Cultura noastră se află în Berechiu și avem aranjamente, ulei, apă, săculețe și alte produse din lavandă. Particip pentru prima oară la acest târg și cred că este o idee foarte bună atât pentru noi ca și producători, cât și pentru clienți“, ne-a spus Adela de la Creații din lavandă.
De asemenea, vizitatorii au putut achiziționa lapte de măgăriță de la ferma din Mierlău, care a ajuns acum să dețină sute de animale. „Ideea afacerii a pornit în umră cu 8 ani, după ce șeful meu a descoperit o astfel de fermă în Italia. A început cu o singură măgăriță iar acum avem aproximativ 300 de măgărițe. La ora actuală, vindem în toată țara, inclusiv în străinătate dacă se găsește transport care să ajungă repede“, declară Cristian Popa, manager Ferma Măgărițelor.
Mezelurile au fost aduse de la Beiuș, produse și pregătire de Transilvan Biocarm, o firmă care și-a deschis porțile în 2017.
„Noi ne ocupăm de tot ce ține de procesarea cărnii, începând de la partea de achiziții animale, abatorizare, tranșare și preparare. Cumpărăm animale în special de la populația din zonă pentru a sprijini producătorii locali. Avem în portofoliu peste 40 de produse pe care le producem și încercam să le facem cât se poate de curate, după rețete tradiționale“, a declarat administratorul firmei, Ioan Lung.
Totodată, la această ediție au participat și trei dintre producătorii de vinuri din Bihor, care s-au prezentat cu o gamă variată.
„Ne bucurăm să ne aflăm și azi la cea de-a VI-a ediție, ne-a făcut plăcere să fim prezenți și ediția trecută. Avem vin nobil de producție bihoreană, din zona Crișana, din comuna Sîniob. Avem cinci etichete: Fetească regală, vin alb sec, vin alb dulce, un riesling italian demi-sec, și merlot ca și vin roșu sec și un roze demi-dulce“, declară Victoria Gutin, directorul de vânzări de la Dextra.
Vizitatorii, încântați
Orădenii curioși au trecut pragul târgului încă de la deschidere și s-au arătat încântați de ideea acestui eveniment și și, totodată, de produsele oferite de către producători.
„Am cumpărat produse locale din Beiuș și dulceață de aronia din Vașcău. Îmi place că ai posibilitatea să deguști. Păcat că nu se face mai des acest târg și pe o perioadă mai lungă“, spune Gheorgina Ghiță.
Și doamna Silvia Mocan ne-a spus că este pentru prima oară când vine la târg și se arată încântată de idee.
„Am venit și am cumpărat caltaboș și parizer, dar mă mai uit. Sigur voi mai cumpăra ceva până plec“, spune aceasta.
Vinurile, pălinca și berea au fost și ele la mare căutare. Domnul Vali ne-a spus că a venit să vadă ce găsește, dar sigur nu pleacă acasă cu mâna goală. „Mie îmi place tare acest târg, am fost la fiecare ediție. Am venit pentru un vin, cel puțin unu iau acasă. Totuși, vreau să văd și ce alte variante mai am“.
Citiți principiile noastre de moderare aici!