În acest weekend, orădenii şi nu numai, pot să-şi lase papile gustative conduse de deliciul mierii de albine, iar profesioniştii să-şi achiziţioneze utilaje apicole de ultimă generaţie. Zeci de expozanţi din toate colţurile României, dar şi apicultori îşi expun marfa în cadrul primului trâg apicol din acest an, târg care are loc în perioada 16 – 17 martie, în parcarea magazinului Kaufland, din Oradea (str. Nufărului, la ieşirea spre Băile Felix).
La evenimentul organizat de Bia Partner, Magazinul Apicol.ro şi Stupina Bia, în parteneriat cu Asociaţia Apibioproduct din Oradea, participă ca şi expozanţi Apis Blaj, Dulcofruct, Apicultura Pro, Magazinul Apicultorului.ro dar şi mulţi apicultori şi producători de siropuri şi extracte naturale.
Sâmbătă, 16 martie 2019 în cadrul târgului, a avut loc şi simpozionul apicol organizat de Asociaţia Apibioproduct, cu temele „Creşterea mătcilor la Debreţin” şi „Şase ani de stupărit în Noua Zelandă”, susţinute de Mate Gaidos din Ungaria, traducerea fiind asigurată de Balogh Soos Csaba.
Direct de la producători
La târg se comercializă utilaje specifice precum: centrifugi, prese pentru foite, topitoare solare de ceară şi multe altele. Nu lipsesc nici produsele apicole precum: miere, polen, săpun, propolis etc.
„Noi suntem din zona Beiuşului. Avem 500 de familii de albine. Albinele au ieşit foarte bine din iernat, miere producem dar nu prea are preţ. Din păcate costul de producţie la miere, calculat cu transport, utilaje, tot, se ridică la 12,5 lei/kg, pe când noi primim la en-gros 8 lei pe kilogramul de miere. Am luat în calcul şi exportul dar şi aici ne lovim de tot felul de piedici. Porocesatorii care cumpără miere ne-au spus că nu pot să vândă mierea la export deoarece este destul de chimizată datorită erbicidelor şi chimicalelor folosite în agricultură”, ne-a spus apicultorul bihorean Ionică Popa.
Dacă în toată Europa au fost interzise tratamentele cu insecticide neonicotinoide a seminelor de porumb, floarea-soarelui şi rapiţă, la noi în ţară se mai folosesc deoarece au fost obţiune derogări.
„72 de familii de albine mi-au murit acum doi ani din această cauză. Am decis atunci să nu-mi mai duc niciodată albinele la rapiţă”, s-a plâns apicultorul bihorean care de peste 20 de ani se ocupă de creşterea albinelor.
„Am venit la Oradea la târgul apicol cu produse naturale, avem sucuri şi siropuri naturale, de cătină, afine , merişoare, muguri de brad, aronia, căpşuni, zmeură. Avem de asemenea şi fructe congelate. Marea majoritate a fructelor o cultivăm noi, dar mai şi cumpărăm de la cei care culeg din flora spontană”, ne-a declarat un producător din judeţul Sălaj, localitatea Solomon. „Produsele noastre sunt proaspete, nu le putem valorifica pe raft, de aceea le vindem la târgurile de profil”, spune Petru Simule, producătorul sălăjeanul din Solomon.
La târg sunt prezente şi numeroase firme care prezintă o gamă largă de utilaje atât de necesare apicultorilor.
„Noi suntem din judeţul Prahova. Am adus la târg o serie de echipamente apicole: mănuşi, etichete, varjete, sulf, diafragme, costume, cam tot ce îi trebuie unui apicultor”, spune Petruţa Miu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!