Sute de elevi din clasele a VIII-a, care vor să se îndrepte spre o meserie, au aflat oferta educaţională pentru învăţământul profesional şi tehnic de la un târg de profil. A III-a ediţie a Târgului Ofertelor Educaţionale pentru învăţământul profesional şi tehnic s-a desfăşurat, joi, la Centrul de afaceri Trade Center din Oradea, fiind organizat de Parcul Industrial „Eurobusiness”, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor şi Primăria Oradea. La târg şi-au prezentat oferta educaţională 12 unităţi de învăţământ din Oradea şi Liceul Agro-Industrial din Borş.
Liceele şi şcolile prezente au ales să-şi prezinte specializările de la învăţământul profesional prin demonstraţii de machiaj, coafuri, expoziţii de prăjituri, aranjamente florale.
Totodată, reprezentanţi ai firmelor din Parcul Industrial şi-au instalat standuri şi au stat de vorbă cu elevii pentru a le prezenta acestora avantajele învăţământului tehnic şi profesional şi oportunităţile pe care le au la angajare aceştia.
Avantaje
Despre avantajele învăţământului profesional şi tehnic au mai vorbit şi Delia Ungur, directorul Eurobusiness Parc, inspectorii şcolari Nicolae Avram şi Florian Mieluţ, dar şi viceprimarul Oradiei, Istvan Huszar.
„Cei care vor opta pentru o şcoală profesională, pe lângă bursa de 200 de lei pe care o oferă Ministerul Educaţiei, vor primi 200 de lei pentru practică de la societăţile din Parcul Industrial. Este important de menţionat că cei care urmează cursurile şcolii profesionale, după absolvire primesc acel atestat de calificare, nivel III, valabil în România şi în Uniunea Europeană şi că pot continua foarte bine studiile la nivel liceal şi, dacă doresc, la nivel universitar”, a spus prof. Nicolae Avram, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor.
Potrivit acestuia, numărul de clase alocate învăţământului profesional a crescut de la 36, câte sunt în acest an şcolar, la 45.
„Participarea este bună, mai numeroasă decât la ediţiile precedente, şi am convingerea că toate clasele propuse vor fi realizate”, a mai adăugat Avram.
Delia Ungur a încurajat elevii să urmeze o meserie, dând exemplu reuşita realizării clădirii în care s-a desfăşurat târgul, realizată în timp record mulţumită unor meseriaşi buni.
„În prezent, 10% dintre elevii bihoreni studiază în şcoli profesionale. Elevii din şcolile profesionale vor construi casele în care vom locui, maşinile cu care vom circula. Atunci când faceţi alegeri, gândiţi-vă să nu aveţi doar o diplomă, ci şi un loc de muncă”, a spus Delia Ungur.
Şi Istvan Huszar le-a arătat elevilor că banii câştigaţi de meseriaşi depăşesc, de cele mai multe ori, banii pe care-i câştigă un viceprimar.
„Când eram mic, părinţii mei îmi spuneau să învăţ, că altfel voi ajunge să lucrez pe şantier sau în fabrică. Şi ce dacă? Un bun meseriaş angajat într-o fabrică bună are un salariu mai mare decât am eu ca viceprimar”, a spus Huszar, viceprimarul Oradiei. Evenimentul a continuat cu momente artistice prezentate de elevi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!