Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a confirmat în mod definitiv şi irevocabil decizia Curţii de Apel (CA) Oradea privind procesul deschis de omul de afaceri Adrian Tărău contra Statului Român. Astfel, Tărău junior a solicitat în anul 2007 despăgubiri de 50 de miliarde de lei vechi ca reparaţii pentru arestarea sa, în 2001, de către procurorul Alexandru Lele.
În urmă cu un an, Tribunalul Bihor a decis plăţi reparatorii de 50.000 de lei (500 de milioane de lei vechi). Decizia a fost atacată atât de procurori cât şi de avocaţii lui Tărău, dar CA Oradea a micşorat reparaţiile morale la 20.000 de lei, decizie agreată şi de ÎCCJ.
Omul de afaceri salută însă decizia irevocabilă, reînnoind promisiunea sa de a dona banii unei case de copii. „Suma nu e aşa de importantă pentru mine. Sunt însă satisfăcut că s-a demonstrat eroarea judiciară a procurorului Lele, care şi-a continuat atacurile la persoana mea şi în calitate de ziarist”, a declarat Adrian Tărău.
„Compensaţi în bani este infimă în raport cu prejudiciul de imagine suferit de către clientul meu şi familia sa. Salutară este însă este recunoaşterea erorii judiciare. Ulterior, lui Adrian Tărău i s-a stabilit nevinovăţia în dosarul în care a fost arestat abuziv. Dealtfel, el nu a fost niciodată trimis în judecată”, completează şi avocatul Răzvan Doseanu, apărătorul lui Adrian Tărău.
„De vinerea seara”
Adrian Tărău a fost arestat preventiv pe 20 aprilie 2001, sub acuzaţia de complicitate în dosarul de contrabandă care viza un import de 1.495 de tone de kerosen făcut de omul de afaceri Mircea Pocşen prin firma Lucmir. Anchetatorii bănuiau că de fapt era vorba de benzină trecută în acte ca şi kerosen pentru a se evita plata accizelor şi a taxei de drum.
Cazul a căpătat o conotaţie politică, premierul de atunci, Adrian Năstase, declarând că „nu crede în arestările de vinerea seara”. După 48 de ore, Adrian Tărău, care se internase în spital, a şi fost pus în libertate, revocarea măsurii fiind dispusă de același procuror Lele. Apoi, timp ce cinci ani, Adrian Tărău a rămas în Statele Unite ale Americii cât timp Parchetul de pe lângă ÎCCJ a redeschis şi clasat în mod repetat dosarul de contrabandă. În final, cazul a fost clasat, Tărău a ieşit din sfera penală iar Pocşe a fost achitat pentru contrabandă şi condamnat cu suspendare pentru evaziune fiscală.
La rândul său, şi procurorul Lele a fost apoi ţinta unor anchete, de cazul său legându-se şi sinuciderea procurorului Cristian Panait.
Cristian Horgos
Citiți principiile noastre de moderare aici!