Expuse în terarii ce reproduc habitatele naturale, tarantulele se reîntorc la Muzeul Țării Crișurilor, iar din 3 iunie 2022, vizitatorii vor putea admira o expoziție îmbogățită, cuprinzând unele dintre cele mai interesante tarantule de pe glob și care include o varietate mare de specii. Vernisajul acesteia va avea loc vineri, 3 iunie 2022, de la ora 12;30, la Vivariul din cadrul Secției de Științele Naturii al Muzeului Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr.1/A).
Parcursul expoziției educative The Taranterra Project „Reloaded” se pot admira tarantule vii din 50 de specii de pe patru continente. Vizitatorii vor putea afla mai multe informații interesante despre aceste specii exotice, printre care: câți ani trăiesc, cum se apără de prădători, când a fost folosită prima dată denumirea de tarantulă etc. și vor vedea în ce condiții trăiesc tarantulele, dar și cum își „decorează” casele. Scopul principal al expoziției este combaterea arahnofobiei și informarea corectă despre viața și comportamentul păianjenilor.
Simtomele arahnofobiei – teama morbidă de păianjeni – presupun anxietate intensă, atacuri de panică, leşin, vărsături, transpiraţie, creşterea ritmului cardiac şi a tensiunii arteriale. O tehnică mai veche de tratare a arahnofobiei este expunerea treptată a persoanei la paianjeni adevăraţi.
Tarantulele sunt terestre sau arboricole, având nevoie de temperatura ideală cuprinsă între 24-27 grade Celsius. De aceea, fiecare are în terariul său reconstituit mediul specific în care trăieşte. Tarantulele mănâncă rar, sunt hrănite o dată pe săptămână cu insecte de cultură. Curăţenia terariilor presupune curăţarea geamurilor pe care apar excremente.
În general tarantulele evită să se intersecteze cu omul, au un limbaj uşor recognoscibil al mişcărilor şi dacă, prin absurd, cineva este muşcat, cu siguranţă omul este cel vinovat prin felul agresiv în care s-a purtat cu animalul. Reacţiile la veninul tarantulelor sunt: crampe musculare sau febră. În schimb, păianjenii sunt foarte utili pentru ecosistem, aducând un beneficiu extraordinar prin faptul că opresc răspândirea unor insecte care transmit boli, cum ar fi ţânţarii.
Expoziția va rămâne la Vivariul Muzeului Țării Crișurilor până la finalul lunii decembrie 2022.
Prețul biletelor, care include vizitarea expoziției de tarantule, dar și a Vivariului, este de 10 lei/persoană pentru adulți și de 5 lei/persoană pentru copiii de peste 4 ani, elevi, studenți și pensionari. Intrarea este gratuită pentru copiii de până la 4 ani, copiii din centrele de asistență socială, persoanele cu handicap, lucrătorii actuali și pensionarii din rețeaua muzeistică națională.
[eadvert]
Citiți principiile noastre de moderare aici!