Țăranii care vor să crească porci pentru vânzare trebuie să respecte o serie de condiții stricte. În schimb, gospodăriile țărănești, care nu îndeplinesc aceste condiții și unde se cresc porci de subzistență au interdicție la vânzarea porcilor sau a produselor obținute după tăierea porcilor. ANSVSA a modificat din nou săptămâna aceasta, Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 538/2019 pentru stabilirea dimensiunilor și a tipurilor de exploatații de suine pe teritoriul României, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 902 din 8 noiembrie 2019, astfel încât să permită gospodăriilor țărănești să crească porci, atât pentru consumul familial, cât și pentru vânzare, dar țăranii care cresc porci pentru vânzare sunt obligați să respecte o serie de condiții stricte.
Prevederi
Potrivit noilor prevederi, exploatația de creștere a porcinelor de subzistență este exploatația agricolă în care porcii sunt crescuți exclusiv pentru consum familial, iar produsele obţinute de la aceştia nu intră în lanţul alimentar. Astfel, țăranii pot să crească porci pentru consumul familiei, dar nu pot să-i vândă, nici să-i taie pentru a vinde produsele obținute după tăiere, carne, slănină, etc. ANSVSA lasă, totuși, o portiță deschisă persoanelor fizice neautorizate, aici pot fi și gospodăriile țărănești, care vor să crească porci pentru vânzare. Dar creșterea porcului pentru vânzare implică respectarea unor reguli stricte și încadrarea într-un alt tip de exploatație de creștere a porcinelor. Dacă vor să crească porci pentru vânzare, gospodăriile țărănești, trebuie să respecte regulile fixate pentru exploatația mică de creștere a porcinelor, adică exploatația agricolă cu un efectiv maxim de 65 capete de porcine. Potrivit ANSVSA, aceasta este o exploatație comercială de tip A de porcine care trebuie înregistrată în Sistemul național de identificare și înregistrare a animalelor, autorizată sanitar-veterinar, care îndeplinește prevederile normelor de biosecuritate specifice și care poate fi deținută de către persoane fizice sau de către persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane juridice organizate în condițiile legii, înregistrate și autorizate de oficiul registrului comerțului, în care porcii sunt crescuți pentru consum familial şi pentru vânzare, în baza atestatului de producător și a carnetului de comercializare sau a facturii, către exploataţiile de creștere a porcinelor de subzistență sau către exploatațiile mici de creștere a porcinelor precum și către abatoare de mică capacitate situate pe același teritoriu al unei regiuni de dezvoltare a României, cu respectarea legislației în vigoare.
[eadvert]
Trimite articolul
XStresul porcin dã viruşi?
-
Se vede, cel mai elocvent exemplu esti tu
-
Prostul atacând la persoanã este adevãrat.
-