Oradea este unul din oraşele din România în care s-au semnalat ţânţari invazivi care provin dintr-o zonă endemică din străinătate şi care pot fi infectaţi cu patogeni exotici, precum virusurile Chikungunya, Dengue sau Zika. Foarte probabil, ţanţarii invazivi au fost aduşi involuntar, în bagajele transportate în aeronave, dar puteau ajunge la noi şi din Italia sau Grecia, precum şi alte zone.
[eadvert]
Afirmaţiile de mai sus aparţin unui cadru universitar de la Facultatea de Medicină Veterinară a USAMV Cluj-Napoca şi au fost făcute în contextul unui proiect pilot demarat în premieră naţională împreună cu Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj. Prin acest proiect se examinează riscul introducerii ţânţarilor exotici şi, implicit, a agenţilor patogeni transmişi de aceştia în aeroport şi aeronave. Practic, sunt supravegheaţi ţânţarii invazivi în incinta aeroportului, monitorizare care este esenţială pentru succesul unui program de control al speciilor de ţânţari nativi sau invazivi.
Proiectul este derulat de Disciplina de Parazitologie şi Boli Parazitare din cadrul Facultăţii de Medicină Veterinară a USAMV Cluj-Napoca, prin prof. dr. Andrei Daniel Mihalca şi drd. Cintia Horvath.
Cum ajung la noi?
„În Europa creşterea comerţului şi a transportului de mărfuri şi mişcarea crescută a oamenilor au facilitat dramatic importul speciilor invazive de ţânţari, cât şi al agenţilor patogeni transmişi de aceştia. În special comerţul cu anvelope uzate şi plante decorative a contribuit major la introducerea tânţarului tigru asiatic în Europa. Un alt vector major de introducere a ţânţarilor sunt aeronavele, care pot aduce involuntar şi nedoriţii ţânţari invazivi. Uneori, bagajele transportate în aeronave pot adăposti ţânţari invazivi care provin dintr-o zonă endemică din străinătate şi care pot fi infectaţi cu patogeni exotici, precum virusurile Chikungunya, Dengue sau Zika. În România s-au semnalat ţânţari invazivi în câteva zone, cum ar fi Bucureşti, Constanţa, Timişoara, Arad, Oradea, dar ţânţarii pot ajunge şi din Italia sau Grecia, precum şi multe alte zone”, a spus drd. Cintia Horvath.
Până în prezent nu au fost depistaţi ţânţari invazivi în incinta aeroportului, însă trebuie ţinut cont şi de faptul că numărul curselor aeriene şi al pasagerilor este mult sub valoarea obişnuită, aspect cauzat de pandemia de COVID-19.
Prinşi în capcane
„Supravegherea constă în plasarea unor capcane în incinta aeroportului şi verificarea lor săptămânală. Folosim două tipuri de capcane. Un tip pentru ţânţari adulţi şi un tip pentru ouă. După recoltarea ţânţarilor din capcane, urmează munca de laborator, cu identificarea lor la nivel de specie. Recent, colectivul nostru a publicat un articol despre răspândirea tuturor speciilor de ţânţari din România. Continuăm astfel cercetările noastre în domeniul vectorilor şi bolilor transmise de vectori. Colectivul nostru derulează astfel de studii de 10-12 ani, sunt studii efectuate în numeroase zone din lume, cu accent pe zonele tropicale (Kenya, Coasta de Fildeş, Republica Centrafricană, Liberia, Uganda, Algeria), dar şi România”, a explicat prof. dr. Andrei Mihalca, coordonatorul proiectului.
Programul pilot derulat la aeroportul din Cluj-Napoca va continua până la finalul anului, fiind posibil să fie extins şi în 2021.
60 de specii
Ţânţarii sunt printre cele mai răspândite insecte dăunătoare care afectează sănătatea şi bunăstarea omului şi a animalelor domestice. În România există 60 de specii de ţânţari, însă doar câteva dintre aceste specii reprezintă vectori ai unor agenţi patogeni care pot provoca boli la om. Cea mai comună specie de ţânţar în România este Culex pipiens care se hrăneşte pe păsări şi este implicat în transmiterea virusului West Nile.
SURSA: MEDIAFAX
„Tigrul de platan” terorizează orădenii. Cât de periculoasă este această insectă?
Trimite articolul
Xe plin orasul ce tantari si tigru de platan care fac ravagii dar primaria nu se gandeste sa stropeasca din avion orasul cu solutii impotriva lor, degeaba stropeste numai in parcuri daca nu stropeste peste tot, dar cheltuie banii inutil pe alte actiuni inutile.
-
VOM MERGE LA ALEGERILE LOCALE CAND NU NE VOR MAI INTRA IN GURA, pe haine si in casa, TIGRII DE PLATAN !!!
Nu poți sta afară nici la amiază pentru că țânțarul tigru este tot timpul activ. Chiar și la temperaturi de peste 30 grade Celsius. Este plin de ei în toate zonele cu vegetație. Chiar și unde nu există sursă apropiată de apă. Fără dezinsecție din avion suntem pierduți. Ce fac nefericiții aceia cu atomizoarele (dacă fac, pentru că nu i-am văzut) este frecție la un picior de lemn.
-
De ce nu se face dezinsectia peste tot orasul, din avion???
Degeaba plateste primaria dezinsectia la sol, nu se poate acoperi tot orasul, de ce ne expuneti la toate bolile astea exotice, nu ne ajunge covid-ul???
Ce se bucura Bolo ca ne mai fute cu tantarii sa suferim , sa rabdam ca betoanele ne aduce fericire. Zero cheltuieli ce aduc confort oradenilor pt a fi satisfacuti ca avem poduri si tunele. Asta e fericirea suprema.
Cel mai bun oras din tara o pola, in jumate din oras put canalele, toalete publice nu, tantari si pepi la greu, taxe si gigacalorie cat mai scumpe, nu mai ai siguranta ca ramai in casa si nu esti scos din motive puerile, aeroport nu, universitate de cacat, pt a te trata de o boala trebuie sa mergi in cluj sau bucuresti. Dar avem poduri si betoane, asta da nivel de trai.
-
correct
vorbiti iarasi prostii eu sunt pe campul muncii toata ziua dupa 0ra 7 dimineata nici vorba de tantari numai mintiti lumea pentru ca nu are rost mai sunt oameni in aer care si muncesc si rad de voi mincinosilor
-
Cretinule cum poti sa minti in halul asta ca nu sun tantari?
Dar primăria municipiului Oradea ce face? De ce nu strivesc împotriva țânțarilor? Asta e treaba lor.