Filarmonica de Stat Oradea invită joi publicul meloman la o întâlnire cu Tango Interbelic Românesc, unul dintre proiectele de suflet ale artistei Analia Selis. Concertul organizat în cadrul programului estival Initio 2022 cuprinde piese celebre scrise de mari compozitori români
„Iubirea şi respectul meu pentru România se materializează prin acest proiect şi este cadoul pe care vreau să îl ofer ţării şi oamenilor care m-au adoptat. Dorința mea este ca publicul să plece acasă cu mai multă iubire şi respect pentru cultura, istoria muzicală românească. Am selectat cele mai cunoscute şi frumoase tangouri din perioada interbelică, compuse de: Jean Moscopol, Gherase Dendrino, Ionel Fernic, Ion Vasilescu şi cântate de personalităţi celebre în muzica şi cultura românească precum Maria Tanase, puse în valoare prin aranjamente pentru orchestră, pian şi voce.” spune Analia Selis.
Concertul va fi dirijat de Radu Popa, aranjamentele muzicale fiind semnate de Julián Agustín Caeiro. Se vor putea asculta melodiile: „Dacă nu te cunoşteam”, „Mână birjar”, „Sub balcon eu ţi-am cântat o serenadă”, „Nunuţo”, „Vrei să ne-ntâlnim sâmbătă seară?”, „Habar n-ai tu”, „Pe boltă când apare luna”, „Zaraza”, „Milonga de mis amores – Milonga”, „Ce faci astă seară tu?”, „Inimă nu fi de piatră”, „Nu se poate”, „Sărută-mă!”.
Tangoul interbelic românesc este un tango cu texte, poveşti şi linii melodice puternice, dar tangoul european este, în general, mai blând ca şi caracter, potrivit comunicatului remis de Filarmonica de stat Oradea. „Tangoul interbelic românesc, prin aranjamentele scrise de Julian Caeiro, este pus în valoare şi sună aşa cum ar fi sunat dacă ar fi fost compus în Argentina, ţara originii acestui stil muzical atât de îndrăgit. Acest proiect va ajunge la toate filarmonicile din ţară”, adaugă artista Analia Selis.
Solista Analia Selis, născută în Argentina, patria tangoului, a studiat muzică la San Miguel de Tucumán Music University (Argentina) şi la Longy School of Music (Boston, USA). Ajunsă în România, a devenit foarte cunoscută în peisajul muzicii comerciale autohtone. De câțiva ani îşi dedică pasiunea şi energia tangoului, muzica autentică argentiniană. A colaborat cu orchestre şi dirijori importanţi din ţară şi din străinătate. Proiectele de mare succes Vă place tango?, Tango Simfonic, ArgenTango, Piazzolla Simfonic, sunt dovada clară că tangoul a devenit exprimarea cea mai autentică a artistei.
Dirijor, compozitor și pianist, Radu Popa a fost desemnat câștigător al concursului organizat de către Filarmonica de Stat „Banatul” Timișoara, încă din anul 2007 pentru poziția de Dirijor Orchestră. Absolvent al Universității de Muzică din București, specializările Compoziție și Dirijat Orchestră, deasemenea absolvent al Cursurilor de Master ale acelorași specializări, Radu Popa s-a îndreptat, cu precădere, spre arta dirijatului de orchestră. Turneele de concerte întreprinse de către dirijorul Radu Popa sunt apreciate la superlativ atât de către public, cât și de către critica internațională de specialitate.
Concertul de joi seară, va avea loc de la ora 20.00, în Amfiteatrul verde din Cetatea Oradea. Biletele s-au pus în vânzare pe platforma bilete.ro şi la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea.
[eadvert]
Citiți principiile noastre de moderare aici!