Prada şi prădătorul devin un întreg, într-un joc grotesc dar în acelaşi timp elegant. Inspirat de Dionaea Muscipula, o specie de plantă carnivoră, Casian Kerezsi a dat viaţă unei colecţiei intitulate Codex Seraphinianus.
Casian este un artist în continuă dezvoltare, ambițios și deschis la noi metode de creație, mai ales cele neconvenţionale. Moda a fost mereu prezentă în viața lui, încă din copilărie, când urmărea prezentările de modă de pe Fashion TV împreună cu mama sa. Dezbăteau estetica ţinutelor, combinaţiile de culori sau de materiale, concluziile fiind constructive atunci când Casian îmbrăca și accesoriza păpușile surorii sale. Mătușa lui, singura croitoreasă a familiei, este cea care l-a învățat pentru prima dată, la vârsta de 6 ani, să folosească mașina de cusut, fiind de fapt primul pas în călătoria spre industria modei.
Acum este student al Facultății de Arte Vizuale Oradea, specializarea Modă-Design Vestimentar, şi este unul din cei şapte studenţi selectaţi în cadrul celei de a patra ediţii a proiectului Impuls, organizat de Departamentul de Arte Vizuale al Universității din Oradea și de Asociația Culturală Ars Nobilis, în parteneriat cu Muzeul Țării Crișurilor din Oradea. Proiectul are ca obiectiv promovarea atât la nivel local cât și la nivel național a studenților performanți.
Imaginația proprie e limita
Proiectul lui Casian Kerezsi, Codex Seraphinianus, a fost dus la bun sfârşit sub coordonarea și „sprijinul necondiționat” al profesoarei sale, lect. univ. dr. Mihaela Tătulescu. „Conceptul a pornit de la ideea unei lumi fantastice, populată de creaturi impunătoare, învăluite de spini, asemeni unor plante carnivore ce își devorează prada, însă, în cazul nostru, planta și prada devin un întreg, o specie mutantă, grotească, dar opulentă și elegantă. Din seria de 17 schițe, am adus la viață 4 prin tehnica împâslirii (dex: consolidarea unui văl de fibre care conţine păruri animale prin acţiunea concomitentă a umidităţii, căldurii şi solicitărilor mecanice), pentru a le oferi un aer organic și realist. Siluetele alungite, intimidante și misterioase, precum și elementele decorative extravagante, vorbesc despre fascinația pe care am avut-o mereu pentru costumele de teatru, abordând în proiectele mele teme profunde ale existenței umane”, spune tânărul artist.
Acest proiect a însemnat de fapt momentul în care Casian a învăţat tehnica de împâslire, fiind o adevărată provocare ducerea la bun sfârşit a colecţiei. A ajuns să se îndrăgostească de această tehnică şi să îşi lase o parte din suflet în aceste creaţii. „Aveam uneori impresia că prind viață. Este, probabil, colecția cea mai semnificativă a anilor mei de studenție și intenționez, pe viitor, să o duc și mai departe. Am încercat mereu să îmi provoc audiența să experimenteze noi perspective, să îi introduc într-o altă lume, unde imaginația proprie e limita. Deși sunt la început de drum, nu visez atât de mult la faimă, cât la a lăsa o amprentă semnificativă în lume prin arta mea, o moștenire culturală inovatoare și longevivă”, punctează Casian Kerezsi.
În paralel cu moda, şi-a dezvoltat o pasiune pentru fotografie care se pliază perfect pe domeniul lui. Este o pasiune ce i-a fost insuflată de mama sa, încă din copilărie. „Deși o tratez mai mult ca pe un hobby, fotografia mă ajută să descopăr noi perspective vizuale a ceea ce mă înconjoară și, implicit, a ceea ce creez. Domeniile pe care le prefer sunt fotografia de modă și fotografia urbană, adoptând un stil modern și minimalist”, precizează Casian.
„O formă de evadare dintr-o lume concretă”
Despre studentul ei, lect. univ. dr. Mihaela Tătulescu spune că este un personaj care surprinde prin nonconformism, imaginație debordantă și putere de muncă. „Pasionat de fotografie, film, are toate datele să performeze în lumea fascinantă a designului de modă. Colecția Codex Seraphinianus s-a conturat de la o temă de atelier ce experimenta o abordare metaforică a costumului. Schițele pot rămâne câteodată exerciții de sertar, doar că selecția lui Casian la proiectul Impuls a dus la transpunerea acestei colecții apreciată de comisie. Siluetele, inspirate din formele organice ale unei plante carnivore, conturează o lume fascinantă, la limita dintre real și fantastic iar exagerările elementelor din piese trimit către costumul de teatru. Costumul obiect este un manifest, un pretext de a comunica, de a construi un anumit tip de personalitate prin distorsionarea siluetei. Exploatând posibilitățile plastice ale vopsirii materialelor naturale și ale unei tehnici tradiționale, împâslirea lânii, Casian a transmis un aer organic, expresiv, formelor sale hieratice, ce reprezintă o formă de evadare dintr-o lume concretă”, explică Mihaela Tătulescu.
O dată cu expoziţia de la Muzeul oraşului Oradea, care a însemnat finalizarea celei de a patra ediţii a proiectului Impuls, a fost lansat şi un catalog care a cuprins cele șapte portofolii de sine stătătore pentru fiecare student selectat din cele șapte programe de studiu ale Departamentului de Arte Vizuale: Grafică, Pictură, Design, Arte Decorative, Design vestimentar, Arte plastice și multimedia și Design de obiect: modă și ambient.a
Majoritatea lucrărilor lui Casian Kerezsi se pot amira pe paginile lui de social media: Facebook: Cassian Kereji Fashion Design / Casian Kereji Photography şi Instagram: @cassiankereji / @casiankereji_photography. Este un tânăr designer determinat, ambițios şi hotărât să devină un reper în lumea modei, ghidându-se după motto-ul „Go big or go home”. Se consideră și un scriitor amator, având în lucru trei romane pe care intenționează să le publice. „Inspirația uneori se lasă așteptată, dar îmi place să cred că orice element înconjurător poate fi o bună sursă de inspirație pentru creațiile mele”, spune Casian. Un tânăr artist al cărui parcurs merită urmărit.
Citiți principiile noastre de moderare aici!