Credincioşii care aparţin şi frecventează Biserica Sfânta Treime situată în Parcul Traian nr.13/A (vizavi de Şcoala Oltea Doamna) se pot considera norocoşi.
Lăcaşul lor de cult, cel mai vechi din rândul bisericilor ortodoxe orădene (construit în anii 1600), întinereşte de la o zi la alta.
De doi ani de când păstoreşte biserica, preotul Emilian Gabriel Susan a reuşit să aducă un suflu mai viu bisericii şi în acelaşi timp să dea încredere oamenilor care treg pragul acestui lăcaş.
Mult schimbată
Cu ajutorul credincioşilor, dar şi cu sprijinul repetat al unor persoane publice care au făcut donaţii fără să pretindă ceva în schimb, au fost cumpărate zeci de scaune, clopotele stricate au fost înlocuite cu un set de clopote speciale (cumpărate din Rusia), interiorul bisericii a fost complet reabilitat (pictura recondiţionată, uşile altarului îmbrăcate în foiţă de aur) etc.
Preotul ţine foarte mult să creeze în biserica pe care o păstoreşte o atmosferă de familie şi vrea să inoculeze credincioşilor că biserica este practic casa lor. Părintele îi îndeamnă şi îi susţine pe credincioşi să frecventeze lăcaşul de cult şi să îşi aducă copiii regulat la biserică. În zi de duminică, biserica se umple de credincioşi, tot mai mulţi şi cu copii mici în braţe.
La începutul anului şcolar, preotul şi-a arătat mâhnirea că prea puţini copii au fost aduşi la biserică pentru a primi binecuvântarea obştească pentru noul ciclu de învăţământ.
Înaintea Postului Crăciunului, preotul i-a îndemnat pe credincioşi să meargă din timp să se împărtăşească şi să se cuminece pentru a primi creştineşte marea naştere a Mântuitorului.
„Lăsaţi copiii să vină la Mine!”
Pentru că îi plac foarte mult copiii, preotul încurajează băieţii să îl ajute în slujire, îmbrăcându-i în diaconaşi la Sfânta Liturghie de duminică. Tot pentru copii, preotul i-a informat pe credincioşi că şi-ar dori ca o parte din terasa bisericii să o închidă şi să o amenajeze ca loc special pentru preşcolari şi şcolarii mici, pentru ca şi părinţii acestora să poată veni la serviciile liturgice din biserică.
În cei doi ani de păstorire, preotul a îndemnat credincioşii, dându-le propriul exemplu, să îi ajute pe cei mai puţin norocoşi. A intrat în casele multor nevoiaşi şi i-a ajutat spiritual, dar şi material. Luând aminte la preot, credincioşii s-au obişnuit deja ca din puţinul lor să îi ajute pe alţii, mai nevoiaşi ca ei.
Strădania preotului nu e astfel în zadar, mulţi oameni, chiar din afara parohiei ajungând, să îl caute la biserică, pentru a-i cere ajutor sau măcar un sfat.
De curând, preotul a primit în ajutor un coleg, care îl ajută la săvârşirea serviciului liturgic, iar fostul cântăreţ de strană, uns diacon, îl ajută pe părinte duminica, să desfăşoare Sfânta Liturghie.
În Biserică a fost împodobit un brad înalt, iar preotul i-a anunţat demult de credincioşi că în Ziua Naşterii Domnului, ar dori să îi ajute, de data aceasta şi pe copiii speciali de la Centrul special de pe str. Roman Ciorogariu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!