Pe fondul unei malformaţii
Sâmbătă dimineaţa, tânărul de 33 de ani se pregătea să meargă la serviciu. O durere bruscă l-a apucat în partea stângă a capului, după ureche.
Nu a dat importanţă, a ieşit din casă şi a plecat la lucru. Când să intre la locul de muncă, a căzut parcă străfulgerat.
Pe fondul unei malformaţii arterio-venoasă (de care nu ştia fiindcă nu avusese niciun simptom şi ducea o viaţă echilibrată), tânărul a suferit un anevrism, urmat imediat de un stop cardiorespirator. Bărbatul a fost resuscitat şi adus în stare extrem de critică la Spitalul Judeţean din Oradea. Când a ajuns aici, era practic decedat, a declarat dr. Carmen Pantiş, coordonator judeţean pe probleme de transplant în Bihor.
Pacientul a fost menţinut în parametri vitali cu ajutorul aparatelor şi i s-a stabilit prin proceduri specifice, diagnosticul fatal de moarte cerebrală.
De la moarte la viaţă
Cu greu, familia a înţeles inevitabilul. Sfâşiaţi de durere, mama, soţia şi fratele au găsit luni seară puterea să accepte transformarea tragediei lor în viaţă pentru alţi oameni. Rudele şi-au dat acordul pentru prelevarea de organe, inclusiv pentru cord.
Intervenţia chirurgicală specială a debutat marţi în jurul orei 1:00 şi a durat patru ore. S-au prelevat rinichii, ficatul şi pancreasul, aceste organe fiind transportate imediat, în condiţii de siguranţă, la spitale din Cluj respectiv Bucureşti, pentru a fi transplantate altor pacienţi aflaţi în pragul morţii.
Cordul însă nu a fost prelevat, experţii de la Târgu Mureş nu au venit la Oradea să preleveze cordul întrucât acesta suferise un stop cardiac resuscitat.
Exemplu pentru România
Prin această tragedie transformată în viaţă, Oradea este centrul medical de pe prima poziţie în ţară în lupta salvării de vieţi omeneşti. Cu cele 17 intervenţii de prelevare de organe realizate anul acesta, Oradea a fost dată exemplu iar, de data aceasta de către ministrul Sănătăţii, dr. Raed Arafat, luni seară, într-o emisiune televizată pe un canal naţional.
Citiți principiile noastre de moderare aici!