Doi dintre supravieţuitorii cumplitului accident, de săptămâna trecută, soldat cu şase morţi, toţi din comuna Avram Iancu, s-au întors joi acasă. Al treilea a preferat să rămână în Spania, la muncă.
Supravieţuitorii
Nicoleta Bancs şi-a strâns, joi seara, din nou copilul în braţe. Poate niciodată bucuria şi durerea nu au fost mai mari în familia Nicoletei. Fiindcă soţul ei ,Viorel Bancs, conducătorul microbusului în care se aflau victimele, e unul dintre cei şase morţi. Cel care a adus-o acasă pe Nicoleta e chiar tatăl lui Viorel. „Am auzit despre cumplitul accident de la televizor. Când am văzut ştirea cu microbusul lovit de tir, am spus că sigur este microbusul nostru. Am avut ca o presimţire. A venit apoi fiul meu să-mi spună:
„Tată, nu ştiu ce e cu accidentul ăla, dar cred că sunt ai noştri ”. Confirmarea a venit de la unul dintre băieţii mei care trăieşte în Spania. Cu toată nenorocirea care ne-a lovit, parcă mai am o speranţă că a scăpat mama copilului. Are doar doi ani”, a povestit tatăl lui Viorel. Omul ne-a mărturisit că speră să fi rezolvat şi ultimele detalii legate de repatrierea corpurilor victimelor, traducerea şi legalizarea actelor.
Nu-şi dă copiii
Din cei 14 orfani, şase sunt copiii lui Ioan Buzaş. Doi trăiesc în Mişca , iar ceilalţi în Tămaşda. Chiar dacă situaţia financiară a familiei e una precară, mama celor patru prichindei din Tămaşda exclude varianta de a-şi trimite copiii în plasament. După ce au aflat despre situaţia lor, autorităţile de la Protecţia Copilului a prezentat mamei şi această variantă de a-şi creşte copiii. Singurul care nu avea copii dintre cei decedaţi este Milian Balaş de 18 ani.
Familia lui e înmărmurită de durere şi spune că Milian a plecat pentru prima dată la muncă în Spania. Mama altor doi orfani spune că soţul său a plecat în Spania cu gândul de a scoate familia din impasul financiar creat de faptul că au luat credite pentru a face ceva pentru băieţii lor. „A plecat cu gândul că aceasta este prima şi ultima dată când face acest lucru. Soţul meu a muncit şi aici, dar nu ne mai ajungeau banii. Acum ştiu că fără el ne va fi extraordinar de greu”, spune femeia.
Nu sunt singuri
Autorităţile locale din Avram Iancu nu exclud nici varianta de a apela la mila localnicilor pentru a-i sprijini financiar pe cei rămaşi în viaţă. Deoarece legea permite doar acordarea unui ajutor de înmormântare de 900 de RON. Bani puţini fiindcă toate familiile sunt cazuri sociale. După ce au aflat din Jurnal bihorean despre drama familiilor din Tămaşda, autorităţile din Bihor nu au rămas indiferente la durerea oamenilor şi au încercat să-i ajute pe cont propriu. Este cazul prefectului de Bihor, Gavrilă Ghilea, care le-a acordat familiilor sprijin financiar în nume personal, dar şi al deputatului democrat-liberal Ştefan Seremi care a sprijinit acţiunea de strângere de bunuri şi fonduri organizată de studenţii din cadrul PD_L Bihor.
Ambii demnitari s-au ferit însă să facă declaraţii în urma vizitei la Tămaşda. Probabil că acţiunea nu a găsit însă întâmplător rezonanţă la studenţii democrat-liberali. Aceasta şi datorită faptului că însuşi secretarul general al OS PD_L Bihor şi şefa de cabinet a deputatului Seremi, Minodora Breje a trăit drama de a-şi pierde mama. Ceea ce i-a impresionat însă mai mult pe tineri şi demnitari a fost puterea familiilor greu încercate de a se ruga pentru sănătatea oficialităţilor şi a copiiilor lor.
Veronica Bursaşiu
Chetă pentru familiile morţilor din Tămaşda
Aduşi acasă pe banii asiguratorului tirului-ucigaş
Citiți principiile noastre de moderare aici!