La punctajul general, România a surclasat echipele Ungariei, Irlandei, Italiei, Norvegiei şi Danemarcei.
Show cu 10.000 de oameni
Pe primele trei locuri se situează Australia, Noua Zeelandă şi SUA. Ţara noastră a fost reprezentată de o echipă formată din patru concurenţi plus o rezervă. Căpitanul echipei este orădeanul Botond Nagy (35 de ani), care este şi campion naţional la Stihl Timbersports. Din lot mai fac parte Dan Petrescu (26 de ani, vicecampion naţional), Nicolae Nyamcsuk (31 de ani), Constantin Pleş (29 de ani) şi Csongor Nagy – rezervă (23 de ani).Probele la care ne-am întrecut cu cei mai puternici tăietori de lemne din lume au fost: Tăierea cu joagărul, Tăierea orizontală, Tăierea cu motoferastrăul STIHL MS660 şi Tăierea verticală. România a fost în grupă cu Irlanda, Norvegia, Luxemburg, Benelux, Italia şi Ungaria.
Competiţiile Stihl Timbersports reprezintă o serie de concursuri internaţionale ale tăietorilor de lemne. Disciplina tăietorilor de lemne îşi are rădăcinile în SUA, Canada, Australia şi Noua Zeelandă. În trecut, competiţiile de tăiere a lemnului aveau loc între forestieri pentru a stabili cel mai bun dintre ei la nivel local. De-a lungul timpului aceste „încercări de forţă” s-au transformat într-o concurs desfăşurat la un nivel atletic înalt. În anul 1985 s-au lansat competiţiile Stihl Timbersports, sub forma unei serii de concursuri, în SUA.
Competiţiile STIHL Timbersports s-au impus acum drept unele de primă clasă. Ele au loc la nivel naţional şi internaţional. În Europa, competiţiile Stihl Timbersports au debutat în 2001. Din 2005 Campionatul mondial Stihl Timbersports aduce faţă în faţă pe cei mai buni atleţi ai lumii la tăiat lemne.România are de anul trecut o echipă naţională de tăietori de lemne, care o reprezintă la competiţiile internaţionale. Din această echipă fac parte atleţii care se califică pe plan naţional, la competiţiile care au loc pe parcursul anului.Majoritatea componenţilor echipei naţionale sunt din Săcuieni.
Acolo ei se antrenează sub comanda antrenorului lotului naţional Nagy Botond, campionul României. Antrenamentele pentru astfel de competiţii sunt destul de dure. În pauzele competiţionale, antrenamentele constau în exerciţii de forţă la sală. Pentru a avea condiţie fizică, componenţii lotului naţional aleargă între 4-12 km zilnic. Bineînţeles că un loc important în programul de antrenament îl ocupă taiatul lemnelor. Spre exemplu, Nagy Botond spune că a tăiat, într-un an, la antrenamente aproximativ 120.000 mc de lemne. Aproximativ două vagoane.
Urmele efortului se văd în palme. „Înainte de Campionatul Mondial aveam 11 băşici în palmă”, spune campionul României.Datorită performanţelor pe care le au, sportivii din Săcuieni au reuşit să fie extrem de apreciaţi în ţară şi în străinătate. Ei sunt invitaţi, pe tot parcursul anului, la diferite spectacole demonstrative. Mai puţin la Oradea, unde nu şi-au găsit un loc pe agenda Toamnei Orădene. Chiar dacă evenimentele la care participă au loc în prezenţa a 8-10.000 de oameni. Sportivii lotului naţional de tăiat lemne au reuşit să aibă şi fani înfocaţi care i-au urmat şi susţinut şi la Campionatul Mondial. Gest pentru care, campionul naţional al României, Nagy Botond, a ţinut să le mulţumească prin intermediul Jurnalului bihorean şi bihon.ro.
Veronica Bursaşiu
Citiți principiile noastre de moderare aici!