„Dupa data deschiderii procedurii de insolventa, administratorul judiciar impreuna cu administratorul special al societatii si-au concentrat atentia pe analiza activitatii curente a companiei si luarea unor masuri de optimizare a costurilor prin negocieri cu principalii furnizori, cu creditorii si alte institutii implicate. Aceste demersuri au inclus si intâlnirile cu reprezentantii sindicatului din CET, care au avut loc in ultimele luni. Desi potrivit legii exista posibilitatea de a denunta complet contractul colectiv de munca, administartorul judiciar a ales pastrarea acestuia si incearca doar negocierea unora dintre clauze – anume diferitele forme de premiere a salariatilor, propunând o suspendare a acestora pe perioada in care CET inregistreaza pierderi, urmând ca acestea sa reintre in vigoare de indata ce pierderile de lichiditati ale companiei vor fi diminuate. Pâna in acest moment nu s-a pus problema reducerilor salariale. Este firesc insa ca o societate in insolventa cu probleme financiare sa nu poata acorda astfel de bonusuri salariale. Masura se aplica si altor creditori ai societatii, care au suferit amânari la plata, reduceri de tarife sau stoparea dobânzilor si a penalitatilor. Aceasta deoarece datoriile totale ale companiei, inregistrate in tabelul de creante, se ridica deja la o valoare de peste 353 milioane lei.
Societatea Electrocentrale Oradea SA se afla in insolventa si se confrunta cu o acuta lipsa de lichiditati. Pentru a putea asigura in continuare furnizarea energiei termice catre locuitorii municipiului Oradea, trebuie ca societatea sa treaca printr-un proces complex de regandire a costurilor.
Demersurile de negociere initiate cu reprezentantii salariatilor au menirea de a explica necesitatea ca toti cei implicati sa faca un efort pentru a salva compania de la faliment. Protestul salariatilor nu face decât sa inrautateasca situatia companiei, care risca sa degenereze in faliment si mai departe in pierderea locurilor de munca”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!