Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a transmis către Termoficare SA recalcularea prețului de producției a gigacaloriei produse în CET-ul orădean: pe fondul căderii masive a prețului gazului pe durata verii, prețul gigacaloriei produsă pe gaz a scăzut cu 13 lei.
[eadvert]
Tarifele de la Termoficare SA: decizia ANRE tarifele pentru Oradea au scăzut cu aproximativ 13 lei.
Modificările de tarife se fac în funcție de tipul de consumator și de tipul de rețea din care se alimentează. Consumatorii casnici, populația racordată din rețeaua de transport, cea primară, vor avea tariful la 245,27 lei pe gcal. Primarul Florin Birta a explicat cum se modifică situația după decizia ANRE: „aici a fost o scădere de 13 lei, dar cum se împarte această scădere: 10,37 lei era subvenția pe care orașul o avea în acest tarif iar 2,75 lei se simte în minus, în preț. Astfel, populația racordată în sistemul de transport nu va mai beneficia de nicio subvenție.
Pentru agenții economici branșați din rețeaua de transport, prețul scade la 245,27 lei iar pentru cei legați în sistemul de distribuție, prețul scade la 382,06 lei. Prețul pentru agenții economici nu a fost suvbenționat deloc, de la bun început.
„Se păstrează în continuare tariful de facturare pentru populație la 276 lei pe gcal, pentru populația care este branșată în rețeaua de distribuție, prin puncte termice”, a spus primarul.
Executivul a preferat să reducă subvenția acordată de la buget și nu să păstreze subvenția la nivelul anterior, scăzând prețul către orădeni.
Astfel, subvenția care anterior era de 48 lei pe gcal se reduce la 35 de lei.
„Am hotărât să reducem subvenția pentru că ieftinirea prețului s-a datorat unui preț foarte scăzut a gazului în vara anului 2020, undeva la 45 lei pe mc. Deja prețul la care a contractat Termoficare SA în această toamnă s-a ridicat la 75 lei iar dacă după trei luni ANRE vine cu o scumpire a prețului gcal, atunci noi vom crește subvenția pentru a nu modifica prețul către populație”, a promis primarul.
El a spus că, în 2020, Primăria a acordat Termoficare SA 21 milioane de lei ca subvenție la prețul căldurii și încă 10,5 milioane lei pentru acoperirea pierderilor din rețele.
În plen, PSD s-a opus proiectului de hotărâre referitor la tarife argumentând, prin Adrian Madar, că investițiile masive și performanța clamată pentru Termoficare SA de executiv nu se regăsește și în buzunarul cetățeanului, având în vedere tarifele mari la care se vinde căldura.
În replică, Ioan Lezeu a rememorat situația din urmă cu câțiva: „se regăsește în confortul cetățeanului. Ce avarii și ce probleme erau în Rogerius acum câțiva ani și cum este astăzi?! Haideți să fim corecți!”.
Consilierii PSD au invocat la acest capitol și alocarea guvernamentală care tocmai în timpul ședinței fusese anunțată, pentru Oradea. Primăria a cerut 30 de milioane lei, ca sprijin pentru susținerea sistemului de termoficare și a primit undeva la 12 milioane lei.
Trimite articolul
XDeci noi sa nu simtim nimic la buzunar.
-
Tratamentul politico-ştiinţific.
Reorientare tare.
primaria Oradea acorda cea mai mica subventie dintre toate orasele tarii rewsedinta de judet iar acum o taie de tot, rusine primaria Oradea, atat stiti numai sa va laudati ca a-ti mai facut un pasaj dar in rest nimic, majorati in fiecare an taxele si impozitele care sunt cele mai mari din tara.
Dragã Iarnã, fii fierbinte.
ieftinirea prețului ???
domnul primar ar trebui sa mai treaca pe la scoala :)))
un produs este scump sau ieftin, daca pretul este mare sau mic …