Primăria anunţă că a plantat, săptămâna trecută, 30 de platani cu balot de-a lungul străzii Gheorghe Pop de Băseşti. Arborii noi au 4 metri înălțime, cu balot de pământ și circumferința de 24 cm. Plantarea a avut lor în 12 decembrie.
Imediat după, pe acest amplasament au fost programată doborârea a 30 de arbori, majoritatea duzi, cu motivaţia că arborii sunt scorburoşi sau urcaţi şi că tăierea se face la cererea riveranilor.
Astfel, primăria informează că „în perioada 13 – 17.12.2019 sunt prevăzuți pentru a fi tăiați 30 de arbori – cioate de dud, aceștia prezentând defecte majore la nivelul trunchiului rămas, crăpături și scorburi adânci, gâlme canceroase, 2 dintre ei fiind uscați”.
Tăierea acestora a fost avizată în Comisia Consultativă privind lucrările de tăiere. „Menționăm ca acestă înlocuire a fost solicitată de Școala Gimnazială Avram Iancu și Biserica romano-catolică Sfânta Tereza din Oradea”, mai transmite municipalitatea. Tunşi frecvent, duzii nu erau nici foarte înalţi şi nici înclinaţi, să presupună pericol în caz de furtună. Rămâne faptul fuctele duzilor fac mizerie vara, dar, de regulă, acesta nu e un motiv destul de serios pentru a doborî un aliniament de arbori.
Duzii în cauză au făcut obiectul unui mic scandal în această primăvară, când vecinii au reclamat modul „barbar” în care au fost tunşi. Primăria şi-a scos inspectorii în teren, aceştia au constatat că toaletarea nu avea avizele necesare şi au aplicat amenzi. În vară, arborilor le crescuseră coroane noi.
Acum, municipalitatea raportează înlocuirea duzilor cu platani.
Trimite articolul
XS-a interesat cineva dintre acesti oameni care cer inlocuirea acestor arbori daca alternativa este cel putin la fel de buna sau sanatoasa pentru mediu si oameni ? sau numa schimbam ca ne-am trezit noi cu ideea asta …
uite ce spune o stire venita din bucuresti despre platani.
București cu platani poate duce la pierderea unei suprafețe uriașe în cazul în care vor apărea vulnerabilități la o ciupercă sau insectă. În plus, platanii pot provoca alergii și vin la pachet cu tigrul de platan care transmite mai multe boli tropicale periculoase pentru om, potrivit HotNews
cred ca schimbarea ar trebui intai cercetata si apoi luate deciziile, oamenii destepti se intereseaza intai..
Și Dr. Paulina Anastasiu, Directoarea Grădinii Botanice București, atrage atenția asupra faptului că platanii pot produce alergii.
“Pare că este business-ul preferat al primăriilor. Unele chiar își fac un titlu de glorie din a anunța câte mii de platani au plantat în fiecare sector, doar că probabil nu se știe sau nu se vrea a se ști faptul că platanul este una dintre speciile responsabile de alergii. Pe suprafața frunzelor, fructelor, a ritidomului se află perișori foarte fini care sunt foarte ușor luați de vânt și care ajung pe pielea noastră, în căile respiratorii, producând alergii. Sunt foarte mulți arbori care pot fi plantați, trebuie să se facă un studiu înainte, pentru a fi siguri că sunt cei mai potriviți. În orice caz, nu sunt recomandate speciile acestea care au perișori sau care produc polen foarte mult și sunt responsabile de alergii”, a explicat aceasta.
daca este asa cum scrie aici, ar fi intelept sa va mai ganditi la o varianta sau sa lasati lucrurile asa cum sunt. Daca nu poti face mai bine, nu fa mai rau.
-
Atunci de ce nu se plantează nuci care au mai multe avantaje; fructul este comestibil apoi se știe că frunza de nuc are unele întrebuințări. Dacă nu mai faptul că în jurul nucilor se știe că nu stau țânțari este un mare avantaj. Doamne da minte și la români să nu arunce bani pe fereastră.
mafia din primarie trebuie sa mai faca si ea un ban, taiati fara niciun motiv doar ca sa aveti ce taia
Apreciez promptitudinea cu care ,,primaria” raspunde doleantelor! Asa ca fac si eu o cerere: in timpul saptamanii clopotele bimericilor, inclusiv sistemele electronice, clopotele virtuale, sa fie trecute pe MUTE intre orele 20:00 si 7:00. La sfarsit de saptamana, sambata si duminica, sa fie pe MUTE intre orele 20:00 si 9:00.