Ediţia din octombrie a revistei a ieşit din tipare cu rubrică istorico-culturală despre masturbare. Precum şi cu un interviu cu actorul Ciprian Ciuciu, printre altele şi producător al scurt-metrajului „Eu n-am curaj”, lansat anul trecut la Casa de Cultură a Municipiului Oradea.
„Filmul prezintă un bărbat care are o mică dilemă. E vorba de dorinţa sa de a se filma în timp ce se masturbează pentru a vedea cum e reacţia în exterior. Se ştie, în interior lucrurile sunt destul de puternice la momentul final, multe religii asimilează momentul orgasmului cu cea mai mare apropiere de divinitate. Pornind de la această idee, noi am mers puţin mai departe şi am încercat să transpunem totul în ceva mai concret, cum arată persoana respectivă în exterior la momentul final. Ca şi după orice premieră, există felicitările de rigoare şi nu ştiu deocamdată cum să le încasez. Nu ştiu să spun dacă lumea l-a plăcut sau nu. Văd că s-a aplaudat dar până la urmă este un lucru normal la o premieră. Filmul va fi păstrat pentru festivaluri deocamdată, pe viitor e posibil să fie inclus şi pe un DVD, dar asta e o altă poveste”, declara Ciprian Ciuciu, la spectacolul premieră.
Subiect ales de tineri
Conţinutul revistei Tabu18 e postat integral pe site-ul www.18tabu.ro, astfel că nu-l mai reluăm.
Însă am sondat redacţia dacă a primit reacţii dinspre instituţiile de învăţământ bihorene unde s-a distribuit ediţia cu istoricul şi percepţia diferitelor culturi asupra onanismului.
Iată ce ne-a răspuns Crina Nicolaescu: „Subiectele sunt propuse de adolescenţii şi tinerii cu vârste între 16 şi 21 de ani. Abordăm temele care-i interesează, fiindcă sunt destule ziare şi reviste de carton. Se ţin ore de educaţie sexuală în şcoli, şi probabil că ar trebui să se ţină în toate şcolile”.
De altfel, încă de la lansarea proiectului „Let’s speak about us” (Să vorbim despre noi – trad.), Fundaţia EYP România a atenţionat că „Tabu18 este un ghid educativ al tânărului în lumea de azi, frământată de tentaţii diverse, de modele controvesate şi nepotrivite (…). Revista este utilă şi educatorilor şi părinţilor, dat fiind că abordarea problematicilor «tabu» se va face cu sinceritate şi urmărind cele mai noi tehnici educative şi psihologice. Sperăm să fie de ajutor şi celor ce şi-au ales «meseria» nobilă de părinte sau educator în mediul formal (şcoală), nonformal (ONG-uri) sau informal (societatea civilă în general)”.
Inspectorii şcolari, precauţi
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Bihor, Claudiu Damian, confirmă că metodologia permite să li se vorbească elevilor despre educaţia sexuală la orele de dirigenţie.
Totuşi, inspectorul Damian transmite că IŞJ Bihor va monitoriza conţinutul şi distribuirea revistei pentru ca eventualele articole cu impact psihologic să ajungă doar unde e cazul.
„Nu am fost informaţi privind distribuirea acestei publicaţii. Ca atare, vom verifica modul în care revista ajunge în şcoli deşi, în mod normal e sarcina directorilor de unitate. Totodată, vom solicita un punct de vedere al Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) Bihor privind impactul psihologic asupra copiilor. După evaluare, vom decide şi eventualele măsuri care se impun”, ne-a declarat Claudiu Damian.
Citiți principiile noastre de moderare aici!