Luni au început şi sunt în plină desfăşurare taberele de creaţie artistică din comuna Căbeşti, care se vor încheia cu cele trei zile de SculptFEST, pe Valea Sohodol.
Cea de-a III-a ediție este mai amplă. Anul acesta s-a organizat o tabără de pictură, sub genericul „Între lumi”, unde zece pictori consacrați pictează artă contemporană și simbolistică tradițională din mediul rural românesc. Participă artiști plastici profesioniști din țară și străinătate: Lia Popescu (Timișoara), Sorin Nicodin (Timișoara), Gabor Papp (Marghita), Cristina Gloria Oprișa (Satu Mare), Alina Alen Bogdan (Olanda), Țăroi Ioan (Brașov), Țăroi Victoria (Brașov), Mosorescu Gheorghe (Brăila), Drimceanu Gabriela (Iași), Drimceanu Sabin (Iași) și Angela Szabo (Roșia).
Tabăra este găzduită de La Busuri Camp și Asociația Orizont Verde, în parteneneriat cu Primăria comunei Căbești, pe platoul Runcuri din Roșia. Coordonatorului taberei de creație este artistul plastic bihorean Angela Szabo. La data de 27 iulie, artiștii își vor prezenta lucrările în cadrul festivalului SculpFest.
Tot luni au debutat tabăra de măști tradiționale cu meşterul popular Vasile Sușca, Tezaur Uman Viu din Maramureș, tabăra de opinci cu meșterul popular Ilinca Alexandru din Vâlcea, tabăra de olărit cu Ana Florea din Țara Binșului şi tabăra de încondeiat ouă, cu Bihoreanul în opinci (Falvius Boiţ). De asemenea, meșteri din Maramureș au finalizat două porți sculptate în lemn, care vor fi montate la cele două bisericuțe de lemn (monumente istorice) din satul Goila şi satul Gurbești.
„Tu, Cu Mâna Ta” și „Tot Ce Suflă”
Tabăra de Caval este organizată de Centrul Cultural Subcarpați, oferind două cursuri: „Tu, Cu Mâna Ta” și „Tot Ce Suflă”. Zece participanți vor învăța să făurească propriul caval cu Adrian Mihaiu, iar alti zece participanti vor învăța să sufle la caval cu Gabi Groza.
În acest an au avut prioritate la înscrieri cei din comunitatea locală, după cum ne-a mărturisit Corina Ene, primarul comunei Căbeşti, având participare gratuită la taberele de creație organizate de luni până vineri, între orele 11:00-16:00, în şcoala din Căbești.
Adrian Mihaiu este un meșter român din zona Prahovei, localitatea Chiciureni. Atelierul său, „Tu, Cu Mâna Ta”, pune în valoare meșteșugul făuririi cavalului. În atelierul „Tot ce suflă”, talentatul muzician Gabi Groza îi învaţă pe cei înscrişi să cânte la caval, explorând tehnici de suflat, de articulație și de control al sunetului, descoperind secretele interpretării muzicale autentice. Cu vasta sa experiență și pricepere, Gabi Groza îi îndrumă în dezvoltarea abilităților lor muzicale și în exprimarea emoțiilor, prin intermediul acestui instrument deosebit.
„Dăm mai departe, transmitem «meserie» către generațiile tinere, pentru că tradiția, folclorul, culorile diversității culturale și multietnice de pe teritoriul țării noastre, precum și fondul cultural uriaș pe care stăm, sunt valoroase acum și pentru viitor. Punem zestrea folclorică sub lumină contemporană, folosind arta ca mijloc de prezentare, explorare, înțelegere și învățare”, este viziunea celor de la Centrul Cultural Subcarpaţi.
Tabăra se va încheia, ca şi anul trecut, cu Concertul de Caval din Peștera Meziad, la 27 iulie, de la ora 14:00. Accesul este gratuit. Cei care doresc să asiste la concert sunt sfătuiţi să vină pregătiţi, pentru că în peșteră temperatura medie este între 9 și 14°C. Li se recomandă o bluză mai groasă și încălțăminte adecvată, cu talpă aderentă. Înainte și după concert, peștera este deschisă spre vizitare, iar intrările au loc din oră în oră, ultima intrare fiind la 17:00, anunţă Destinația de Ecoturism Pădurea Craiului.
Trei zile pe Valea Sohodol
În weekend va avea loc Festivalul SculptFEST, evenimentul de închidere a celei de-a treia ediții a Taberei de Creație Artistică din Căbești, care se desfășoară între 22 și 28 Iulie.
Unul dintre motivlele pentru care Corina Ene, primarul de Căbeşti, continuă efortul de a organiza acest festival şi de a-l creşte de la an la an, este pentru că acesta aduce lumea împreună, uneşte generaţii, uneşte oamenii din zona urbană cu cei din zona rurală, îmbină tradiţiile cu modernul.
„Prin SculptFEST am reușit să punem Căbeștiul pe hartă ca atracție turistică și să promovăm frumusețile locale: Valea Dâlbii, Via Ferrata de la Șura Ușorilor, traseul de mers pe jos cu tematica Racul Bihorean, traseele de cicloturism, Valea Sohodolului. O comunitate sănătoasă și puternică are nevoie de educație și cultură, numai așa putem vorbi de dezvoltarea comunității pe termen lung”, spune Corina Ene.
La festival există două zone de campare, una înainte de scenă şi una în spatele său. Campingrile amenajate de organizatorii SculptFEST se află la 300 de metri distanță de festival.
Pentru a avea acces în campingul SculptFEST Valea Sohodol, trebuie să completați formularul care se găseşte pe pagina de Facebook a festivalului. Veți primi un ticket de acces în camping și doar în baza lui aveți acces pentru a campa în zona amenajată.
Vineri, 26 iulie, Asociaţia Pedalăm a organizat o tură de biciclete până la festival. Pentru cei care doresc să participe, întâlnirea va fi la Lukoil Nufărul, la ora 17:00, iar plecarea pe traseu va fi la ora 17:30 pe traseul: Lukoil Nufărul – Băile Felix – Hidișelu de Sus – Ceica – Sâmbăta – Răbăgani – Pocola – Remetea – Căbești (SculptFEST), în total 65 km de drum asfaltat. Duminică, 28 iulie, va avea loc întoarcerea spre Oradea, pe același traseu. Plecarea va fi la ora 17:00.
În cele trei zile de festival, pe valea Sohodol vor avea loc concerte (Subcarpati, Floare de Maidan, Frate Gheorghe, Frații Jderi, Diana Matei şi Taraful Cleante), food&bar, ateliere, via ferrata, trasee de cicloturism, producatori locali.
Proiectul este organizat de Primăria Comunei Căbeşti, în parteneriat cu Asociaţia Dăruieşte Vise şi şi este finanţat de Ministerul Culturii, Consiliul Local al Comunei Căbeşti și sponsori.
Citiți principiile noastre de moderare aici!