Este o tabără a regăsirii speranței și a redobândirii curajului. O parte din bani au fost strânşi la swimathon, eveniment caritabil al Fundaţiei Comunitare Oradea.
Zeci de copii şi adolescenţi din judeţul Bihor se confruntă în fiecare an cu pierderea unui părinte sau a altor persoane semnificative (frate/soră) în urma diagnosticului unei boli incurabile grave. „Specialiștii sunt de părere că procesul doliului în urma pierderii unei persoane apropiate reprezintă unul din cele mai dificile momente din viaţa copiilor şi adolescenţilor, iar experienţa pierderii cuiva drag poate avea efecte pe termen lung cauzând probleme emoţionale, comportamentale şi chiar de sănătate. Deşi există adolescenţi care reuşesc să treacă singuri sau cu ajutorul familiei peste un astfel de episod, intervenţia unui terapeut poate ajuta la prevenirea riscurilor pentru dezvoltarea doliului patologic şi poate face ca adaptarea la pierderea suferită de către adolescent să fie mai uşoară şi mai raţională”, spune Damaris Szisz, reprezentanta Hospice Emanuel.
Îi ajută să meargă mai departe
Pentru a veni în sprijinul adolescenţilor cărora cancerul le-a răpit o persoană iubită în ultimele 24 de luni, Hospice Emanuel organizează periodic o tabără terapeutică. Un număr de 15 adolescenţi au fost beneficiarii taberei terapeutice din acest an, care a avut loc în perioada 18 -23 august la Coada Lacului – Leş, o zonă liniştită, cu peisaje încântătoare din Munţii Apuseni. Scopul taberei a fost asigurarea de suport psihologic pentru reducerea efectelor negative pe termen lung provocate de experienţa pierderii unei persoane semnificative, educarea şi sprijinirea adolescenţilor participanţi în parcurgerea etapelor doliului. În acest sens, pe lângă jocuri și activități amuzante, ateliere de creaţie, competiţii sportive şi drumeţii, programul taberei a inclus mai multe activităţi terapeutice, menite să ajute adolescenţii să-şi confrunte durerea şi să se adapteze unui mediu nou de viaţă, din care persoana dragă lipseşte. Participanţii au avut oportunitatea să relaţioneze cu alţi tineri care au suferit pierderi asemănătoare, realizând că nu sunt singurii care se confruntă cu astfel de experienţe, dar şi să celebreze viaţa persoanelor pierdute, valorizând cele mai preţioase amintiri.
Unul dintre participanții la tabără, o tânără de 17 ani ne-a făcut următoarea mărturisire: „În tabără am învăţat să ne acceptăm şi să ne sprijinim unii pe alţii, indiferent de experienţele prin care am trecut. Tabăra ne-a dat posibilitatea să ne exprimăm emoţiile, să plângem uneori, dar şi să avem parte de distracţie împreună. Activităţile terapeutice ne-au ajutat să ne refacem pentru a putea să ne continuăm viaţa şi să o preţuim. Am crezut că tabăra aceasta va fi una tristă, dar nu a fost așa. Mă bucur mult că am acceptat să particip. Pot să spun că pentru mine a fost o tabără a regăsirii speranței și a redobândirii curajului”.
„Mulțumim tuturor partenerilor care au înțeles importanța acestui proiect și ne-au susținut în realizarea lui: S.C. Celestica (Romania) S.R.L., Top Casa Oradea, Plastor S.A., Eurovangelism Canada, Transform Europe Now UK și Fundației Comunitare Oradea”, spune Damaris Szisz, reprezentanta Hospice Emanuel.
Citiți principiile noastre de moderare aici!