În minunatul peisaj de pe Valea Brătcuţei s-au reunit 35 de copii, de la 8 la 18 ani, ca să înveţe sau să se perfecţioneze în frumoasele meşteşuguri din Bihor: olăritul şi sculptatul în lemn. În organizarea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, taberele de olărit şi de sculptură în lemn s-au desfăşurat în acest an în aceeaşi perioadă. Ideea a fost aceea de a da posibilitatea copiilor care sunt familiarizaţi cu lutul şi roata de olar să înveţe şi tainele sculpturii în lemn, şi invers. Copiii care au participat la aceste tabere au fost de la şcoli din Oradea, Beiuş, Borod, Vadu Crişului, Şuncuiuş, Bratca şi Beznea.
Sub atenta îndrumare a Mariei Haşaş, din Vadu Crişului – moştenitoarea atelierului de olărit al familiei Haşaş – a profesorilor instructori Doina Tătar, Cătălin Iagăr şi a creatorului popular Radu Lazăr, cei 35 de copii au creat obiecte speciale, basoreliefuri pe lemn şi vase din lut, frumos ornamentate cu motive populare din Bihor.
În cele patru zile de tabără, elevii au lucrat în ateliere cu mult entuziasm, au socializat, s-au împrietenit, s-au jucat împreună, făcându-şi deja planuri de a participa şi la tabăra de anul viitor. „Simultaneitatea celor două tabere este o premieră şi s-a dovedit a fi de un real succes, interesul copiilor pentru ambele meşteşuguri fiind cert. Ne propunem să continuăm şi în anii următori demersul nostru, chiar să îl extindem, sperând ca în timp tinerii să îşi aleagă ca meserii aceste frumoase meşteşuguri, conservând şi promovând astfel tradiţia din Bihor”, ne-a mărturisit as. univ. dr. Anca Popescu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!