Clubul de Speologie Politehnica Cluj-Napoca împreună cu Clubul de Speologie Cristal Oradea organizează, cu suportul Federației Române de Speologie, Tabăra Națională Vărășoaia în perioada 20 – 24 iulie. Tabăra la care vor participa în jur de 50 de speologi, se va desfăşura în Padiş. Prin sprijinul oferit de Administrația Parcului Natural Apuseni, tabăra de bază va fi la Centrul de Vizitare al Parcului Natural Apuseni din Șesul Padiș, cazarea se va face la cort în curtea centrului, iar mesele vor fi în regim de autogospodărire.
După cum anunţă organizatorii, obiectivul principal al taberei este continuarea acțiunilor de reechipare a Avenului V5, în special la cota -500 m. Obiectivele secundare includ: cartări, transport de materiale, decolmatări, explorare şi ture de suprafață.
În cadrul taberei vor exista mai multe echipe care vor lucra în sectoare diferite ale peșterii, de la zona de intrare a avenului până în zonele mai profunde ale sistemului. Echipa cea mai avansată va face un bivuac de patru zile la cota -500. Restul echipelor vor face ture mai scurte, cu sau fără bivuac, în funcție de obiective.
Mai precis, două echipe vor intra de miercuri până sâmbătă în bivuac în Sistemul Vărășoaia (o echipă în Sala Francezilor / o echipă în Sala Paul Matos), cu obiective pentru zonele respective. Alte echipe vor intra în zona Sălii Paul Matoș, pentru recunoaștere, identificare a unor puncte de lucru și continuarea explorărilor. De asemenea vor fi mai multe intrări în Peștera Padiș pentru continuarea lucrului în terminusurile cunoscute.
Sâmbătă după-amiaza, după ora 17:00, va avea loc, în clădirea Centrului de Vizitare a Parcului Natural Apuseni din Șesul Padiș, o sesiune de prezentări despre zonă, explorări trecute și actuale din partea vechilor și noilor exploratori și discuții despre viitorul explorărilor acestui mare sistem.
Tabăra va beneficia și de prezența geologului Matyasi Sandor, președintele consiliului științific al Parcului Apuseni, care va prezenta în detaliu zona și sistemul carstic.
Avenul V5 (Avenul din faţa Muncelului) a fost descoperit în anul 1986 de speologul Paul Damm, de la Clubul Z Oradea şi explorat de-a lungul anilor de speologi de la Politehnica Cluj-Napoca, cluburile oradene Z, Cristal şi alte cluburi din ţară. Avenul V5, cu circa 20 km dezvoltare şi denivelare – 653 metri, este al doilea din ţară din acest punct de vedere, după Avenul de sub Vârful Grind, care deţine din 2019 recordul de adâncime cu -769.
[eadvert]
Foto: Alex Pologea
Citiți principiile noastre de moderare aici!