După o escală la Peştera Urşilor şi un foc de tabără, vineri seară, în Glavoi, tabăra MASH 2012 a intrat în programul normal de instructaj începând de sâmbătă.
Tot sâmbătă, turiştii aflaţi în Padis au putut asista şi la un exerciţiu demonstrativ de salvare din peşteră, desfăşurat în zona Poiana Ponor. După-amiază, cursanţii MASH au vizitat Cetăţile Ponorului.
Salvamontiştii îi vor mai ghida pe cursanţi şi pe circuitele Cheile Galbenei, Cetăţile Rădesei şi Cheile Someşului Cald.
Faţă de ediţiile precedente, MASH 2012 aduce în plus şi două zile de instruire specială pentru misiuni de salvare din medii închise şi greu accesibile, care vor avea loc azi şi mâine la Peştera Gheţarul Barsa. Studenţii vor avea parte de aceleaşi condiţii dificile la fel ca în cadrul unor misiuni de salvare reale, de la cazare şi masă, până la mediile simulate de salvare a victimelor.
Joi, în zona Glavoi se va organiza un concurs de orientare turistică, după care va avea loc concursul de evaluare finală.
Tehnici de resuscitare
Tabăra se va încheia vineri, până atunci studenţii având de urmat cursuri de resuscitare cardio-respiratorie, traumă, salvare şi orientare montană, salvare din abrupt şi cursuri de tehnici de salvare cu câini.
La actuala ediţie, tabăra MASH se intersectează şi cu proiectul „Resuscitează non-formal!”, iniţiat de SRATISS. Astfel, jumătate din cei 50 de participanţi la MASH vor fi selectaţi şi instruiţi cum să-i înveţe, la rândul lor, pe elevii din şcoli despre primul ajutor.
A XVII-a ediţie a taberei MASH (Medical Adventure School in Holiday) se desfăşoară sub egida Asociaţiei SARTISS (Search and Rescue Team in Special Situation) prin colaborarea dintre SMURD Oradea, Serviciul Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo Bihor, Consiliul Naţional Român de Resuscitare (CNRR), Universitatea din Oradea şi Asociaţia Studenţilor Medicinişti din Oradea (ASMO).
Citiți principiile noastre de moderare aici!