Studenţii cu venituri reduse, orfani, cu dizabilităţi, de etnie romă, cei proveniţi din mediul rural sau cei proveniţi din casele de copii sau plasament familial vor putea aplica pentru un loc de tabără la mare pus la dispoziţie de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR).
„În fiecare an, Ministerul Tineretului şi Sportului pune la dispoziţia structurilor care promovează voluntariatul în randul studenţilor un număr de locuri de tabără. ANOSR, ca principal promotor al echităţii şi incluziunii în învăţământul superior, a ales să folosească aceste locuri pentru a veni în sprijinul studenţilor cu probleme sociale, trăgând astfel un semnal de alarmă asupra dificultăţilor pe care aceştia le întâmpină în urmarea studiilor universitare şi a importanţei luării de măsuri active pentru integrarea lor în mediul universitar”, spune Mihai Dragoş, preşedintele organizaţiei studenţeşti.
Termen limită
Studenţii doritori să ocupe un loc în tabără sunt invitaţi să completeze până la data de 5 august un formular şi să trimită online o serie de documente justificative prin care să faca dovada încadrării în cel puţin una dintre categoriile vizate. Informaţii complete despre acest proces, dar şi formularul tip pot fi găsite pe pagina web a federaţiei – www.anosr.ro.
În cadrul taberelor, ANOSR asigură că va organiza o serie de discuţii şi dezbateri cu participanţii în care se vor aborda problemele cu care tinerii din medii defavorizate se confruntă în viaţa studenţească şi măsurile care ar trebui luate în acest sens de către decidenti.
„La începutul acestui an, ANOSR a atras atenţia asupra ratei uriaşe de abandon universitar din România – 40% din studenţii înmatriculaţi în primul an de studiu nu ajung să finalizeze studiile, cei mai mulţi ajungând în situaţia aceasta fie din cauza problemelor financiare, fie din lipsa de consiliere şi orientare, fie din probleme de integrare în mediul academic. ANOSR a propus atunci o serie de măsuri care ar putea rezolva o parte din aceste probleme, printre care creşterea bursei sociale astfel încât să acopere cheltuielile minime de cazare şi masă, aşa cum prevede legea sau investiţii în eficientizarea centrelor de consiliere şi orientare din universităţi. Momentan aceste soluţii nu au fost aprobate de Ministerul Educaţiei, deşi se aşteaptă ca până la începutul următorului an universitar să apară o metodologie de funcţionare a centrelor, care să vină în folosul studenţilor, ANOSR trimiţând deja o propunere către Minister care aşteaptă un răspuns”, mai precizează Mihai Dragoş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!