Proiectul „Să ne depăşim limitele” al Şcolii din Sanmartin, este finanţat cu 14.980 lei de Fundaţia Centrul Educaţia 2000+, în cadrul proiectului Parteneriat pentru educaţie! Granturi pentru şcoli în dificultate! finanţat de Fundaţia Soros România prin „Fondul de Urgenţă”.
Astfel, în perioada 1 martie – 31 octombrie, elevii îşi formează deprinderi practice privind acordarea primului ajutor,
tehnici de alpinism (tiroliană, escaladă, sisteme de corzi şi scripeţi pentru traversări, caiac). Totodată, sunt implicaţi în acţiunile comunităţii 40 de elevi proveniţi din medii sociale defavorizate.
Lecţii de viaţă în sălbăticie
Echipa de proiect îşi mai propune amenajarea unui loc în „sălbăticia comunei” – în pădurea de la Cordău, unde elevii să încerce să-şi depăşească limitele fizice şi psihice. „Proiectul va oferi elevilor un modul complex de activităţi interactive pe teme precum atitudinea de supravieţuitor, construcţia de adăposturi, gestiunea hranei şi apei, orientare în teren cu hartă şi busolă dar şi după soare sau constelaţii (orientare de noapte), aprinderea focului; camparea, semnale şi semnalizări, tehnici de alpinism. Prin acest proiect Şcoala din Sânmartin se va apropia de comunitate oferind sprijin şi în educarea unor copii cu posibilităţi financiare mai reduse. Odată înfiinţată, tabăra va reprezenta un punct de reper în
viaţa copiilor, adolescenţilor şi a tinerilor din comună, datorită faptului că prin formarea deprinderilor se vor forma adulţi cu încredere în sine şi cu un bagaj de cunoştinţe care îi va ajuta în situaţiile reale din viaţă”, explică prof. Bucur Potre, coordonator al proiectului.
Parteneri aprigi
Ca partener, Poliţia Băile Felix va organiza activităţi practice de conduită rutieră şi va oferi sfaturi privind comportamentul pe stradă şi combaterea violenţei.
UPU SMURD Oradea asigură materiale informative pentru educaţia sanitară şi va implementa tehnici de salvare în caz de accidente, în parteneriat cu Crucea Roşie Română – Oradea.
Serviciul Judeţean Salvamont Salvaspeo Salvaspeo Bihor asigură suport teoretic şi îndrumă activităţile de căţărare şi caiac.
Cluburile sportive Felix – Sanmartin, Ayki Judo şi Asociaţia Cerhen Speranţa supraveghează elevii la activităţile practice şi informează familiile.
Primăria, Facultatea de Sport Oradea şi Biblioteca din Băile Felix mediatizează proiectul prin broşuri, pliante şi pe Internet. Astfel, aspecte din „tabăra de supravieţuire” vor fi postate pe site-ului Şcolii şi pe blog-ul Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai”. Tot Biblioteca găzduieşte partea teoretică, adică 25% din proiect.
„Promovarea activităţilor din tabără va oferi exemplu de bune practici în comunitate dar şi modele de educaţie, comunicare şi iniţiere/consolidare de relaţii interumane”, completează bibliotecara Anca Potre.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!