În a doua săptămână a lunii iulie, în frumosul peisaj al Văii Brătcuţei, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor a organizat o tabără de meşteşuguri tradiţionale. Scopul acesteia a fost de a învăţa elevii aceste meşteşuguri pentru a le păstra şi duce mai departe.
În tabără au fost prezenţi peste 30 de copii de la: Liceul Teoretic „George Ţepelea” din Borod, Liceul Vocaţional Pedagogic „Nicolae Bolcaş” din Beiuş, Liceul Teoretic Nr. 1 din Bratca, Şcoala Gimnazială nr. 2 din Zece Hotare, Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaş” din Beiuş, Colegiul Naţional „Samuil Vulcan” din Beiuş şi Liceul de Arte din Oradea.
Elevii au fost coordonaţi de către profesorii: Cătălin Iagăr, Ana Florea, Alina Lăzău şi Cornel Bandici. Tabăra a fost organizată de către consultantul artistic lector univ. dr. Anca Popescu.
„Tabăra putem spune că a cuprins de fapt trei tabere, fiecare pentru câte un meşteşug pe care ni l-am propus spre învăţare. Astfel, o grupă de copii a învăţat olăritul, creând oale şi farfurii tradiţionale pe care apoi le-au pictat cu motive populare. O altă grupă a învăţat mica sculptură în lemn, cu ajutorul dălţilor şi a ciocanelor sculptând în lemn motive stilizate din ornamentica tradiţională. Cea de a treia grupă a adunat pietre de râu de o anumită formă pentru a picta pe ele frumoasele peisaje de pe Valea Brătcuţei.
Grupele s-au schimbat apoi între ele, astfel ca toţi copiii să reuşească să-şi însuşească fiecare meşteşug. Suntem la cea de a treia ediţie a taberei, pe care o desfăşurăm cu foarte bune rezultate în superba tabără de elevi din Bratca şi, datorită succesului pe care l-am avut printre copii, suntem siguri că vom continua”, a precizat Anca Popescu punctând faptul că în cadrul taberei s-au creat peste 300 de obiecte.
Tabăra de meşteşuguri tradiţionale s-a desfăşurat sub auspiciile Consiliului Judeţean Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!