50 de copii coordonaţi de şase membri din grupul Clan (peste 18 ani), de părintele Mihai Fechetă şi de alţi voluntari au întins corturile la Stâna de Vale, unde au petrecut o săptămână plină de voie bună în mijlocul naturii. Lor li s-au alăturat 7 cercetaşi de aceeaşi vârstă din Adjudeni, judeţul Neamţ, şi 9 cercetaşi din grupul Clan-Foc din Oderzo, nordul Italiei, care au venit însoţiţi de părintele greco-catolic Marian Liviu Gheorghe de la Parohia Oderzo, Episcopia Vittorio Veneto. Tinerii au înălţat catarge fixate cu frânghii şi noduri specifice lor, pe care au arborat steagul României, al Italiei şi al cercetaşilor.
Participanţii s-au împărţit în cinci grupe care au concurat între ele pentru a pune la încercare seriozitatea, capacitatea de implicare şi de muncă în echipă. Ei s-au gospodărit singuri, sub îndrumarea coordonatorilor, au făcut focul, şi-au făcut de mâncare au întreţinut curăţenia, au cântat şi au prezentat diverse scenete. S-au făcut numeroase drumeţii în natură şi s-au organizat jocuri de orientare pe timp de zi şi de noapte.
S-au îmbogăţit spiritual
Pe lângă exersarea abilităţilor fizice şi dobândirea de cunoştinţe practice folositoare în viaţa de zi cu zi, copiii s-au îmbogăţit şi spiritual prin participarea la Sfânta Liturghie oficiate în fiecare zi de către părintele Mihai. Acestea s-au ţinut în aer liber, lângă tabăra cercetaşilor, pe un altar împodobit cu flori, construit de cercetaşi din lemne uscate adunate din pădure. În spirit ecumenic, indiferent de confesiune, etnie sau rasă, tinerii au cântat cântece religioase în română şi italiană, în acompaniament de chitară, s-au rugat împreună pentru pace şi binele tuturor creştinilor, dar şi al celor de alte religii.
„Pornind de la cuvântul Evangheliei, părintele Mihai le-a transmis în fiecare zi o învăţătură adecvată vârstei: să asculte de părinţi, să aibă încredere în Dumnezeu şi să îi ceară ajutorul în tot ceea ce fac, să se ajute reciproc, să fie oameni de cuvânt, să respecte şi să protejeze natura. La finalul taberei, cercetaşii au făcut curăţenie, şi-au strâns corturile şi s-au întors la Oradea. Cercetaşii italieni au rămas la Centrul Don Orione, au vizitat două cămine de copii, la Belfir şi Sâniob. Ei participă şi la tabăra cercetaşilor din grupul Clan (peste 18 ani) în Făgăraş, organizată între 8 şi 13 august tot de Congregaţia Don Orione din Oradea”, spune Radu Vidra, coordonator al Cercetaşilor de la Centrul Don Orione.
Citiți principiile noastre de moderare aici!