Atent la nevoile administraţiilor publice locale, Szabó Ödön vrea să modifice Legea achiziţiilor publice. „Dacă se sparge o conductă de apă sau se strică un robinet, poți achiziționa unul nou doar prin SEAP, oricât de mic ar fi prețul bunului, sau oricât de urgent ar fi nevoie de acesta. De multe ori acest proces este împotriva eficacității intervenției administrațiilor locale, pe lângă faptul că presupune o birocrație inutilă”, explică deputatul UDMR din județul Bihor, Szabó Ödön. Parlamentarul a subliniat că toate acestea se întâmplă în contextul în care vechea lege a achizițiilor publice prevedea că procurarea obiectelor sau a serviciilor cu preț foarte mic nu necesita folosirea sistemul electronic SEAP. UDMR a fost singura formațiune care nu a votat actuala Lege a achizițiilor publice.
60 de amendamente
Concluzia la care a ajuns viceliderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Szabó Ödön, după ce a primit multe propuneri pentru simplificarea procesului de achiziții publice, este că „avem nevoie de un sistem aplicabil pentru achizițiile publice”. Pasul următor a fost depunerea unui proiect de lege în acest sens. Parlamentarul UDMR Bihor subliniază că problemele semnalate de aleşii UDMR în momentul adoptării Legii achizițiilor publice în vigoare sunt actuale şi azi.
„UDMR a fost singura formațiune care nu a votat actuala Lege a achizițiilor publice. Deputatul UDMR, Antal István, pentru a crea o lege aplicabilă, a depus în numele Uniunii, în timpul lucrărilor din comisiile de specialitate din Parlament, peste 60 de propuneri de modificare în conformitate cu directivele Uniunii Europene. Majoritatea acestor propuneri de modificare au fost, însă, respinse. Se pare că timpul ne-a dat dreptate nouă, întrucât achizițiile publice din administrațiile locale decurg foarte greoi, legea în multe situații nefiind aplicabilă”, a spus deputatul UDMR Bihor, Szabó Ödön.
„Mai trebuie să amintim că multe companii aleg să nu fie prezente cu serviciile lor pe SEAP, pentru că trebuie să plătească pentru fiecare listare, ori la produsele cu preț mic, pentru un șurub sau un cui, acest cost nu rentează. Am căutat soluții pentru aceste probleme împreună cu colegii noștri din administrațiile locale și am depus un proiect de modificare a legii în acest domeniu. Una din prevederile acestui nou proiect de lege ar fi stabilirea unui plafon de 10.000 de lei pentru achiziția unor produse și servicii. Adică, dacă se strică o clanță, robinet, conductă, să o putem repara sau să putem procura una nouă, fără SEAP”, a explicat deputatul UDMR.
Totodată, parlamentarul UDMR Bihor insistă că prevederea legii care stipulează că principiul calitate-preț se aplică doar în cazul lucrărilor la drumurile județene și a celor transnaționale, este una discriminativă: „Calitatea este un lucru de care administrațiile locale trebuie să țină cont atunci când efectuează o achiziție publică, chiar dacă este vorba de modernizarea infrastructurii de apă-canal sau de reabilitarea unei clădiri publice. În momentul de față, conform legii, principiul care trebuie urmat este prețul cel mai scăzut. Astfel, ajungem să avem lucruri ieftine și prost făcute, de care oamenii sunt nemulțumiți”, a afirmat deputatul Szabó Ödön.
Deputatul de Bihor a mai amintit că noua propunere legislativă a UDMR prevede și un lucru care, într-o țară normală, ar trebui să fie subînțeles: acela că normele de aplicare nu ar trebui să modifice legea. Cu toate acestea, în cazul achizițiilor publice, acest lucru s-a întâmplat des. Astfel, în noua propunere este prevăzut clar faptul că nicio normă de aplicare, niciun ordin ministerial nu poate să fie în contradictoriu cu litera legii, afirmă parlamentarul: „În mai multe cazuri, primarii au fost persecutați pentru că auditorii externi sau alte organe de control au interpretat achiziția pe baza metodologiei, și aceste contradicții de reglementare au creat probleme. Mulți s-au plâns că Parlamentul nu și-a exercitat datoria și nu a formulat legi clare, dar de fapt normele de aplicare au fost cele care au suprareglementat și uneori s-au adăugat la legea achizițiilor publice, și așa neclară. Propunerea UDMR urmărește să soluționeze și această problemă”.
Szabó Ödön a precizat că va solicita o dezbatere rapidă în cazul acestui proiect de act normativ, pentru că ar soluționa o problemă cu care se confruntă toate comunitățile locale și administrațiile acestora. Proiectul de lege a fost semnat și de reprezentanții celorlalte partide politice din Parlament.
Citiți principiile noastre de moderare aici!