Ieșit în conferință de presă înainte de alegerile generale, deputatul UDMR Szabo Odon anunță că amendamentele sale la legea exproprierii sunt în linie dreaptă spre adoptare. De asemenea, e la promulgare și legea inițiată de el, prin care se tranșează conflictele iscate de interpretarea diferențiată a sistemului de economisire-creditare pentru îmbunătățirea locuințelor. Cu acestea, candidatul Szabo Odon, spune că bifează și criteriul meritocrației – ajunge la 48 de legi publicate în Oficial, adică „legea și luna”, ca activitate parlamentară.
După alegeri
Joi se împlinește termenul pentru adoptarea tacită a inițiativei legislative referitoare la legea exproprierii, depusă în Parlament la începutul lui septembrie de Szabo.
Deputatul zice că a propus trei amendamente simple, care să ajusteze sistemul atât de uzitat în Oradea. Primul este considerarea valorii reale de piață a unui bun și nu evaluarea de la notar.
Al doilea ar fi să se țină cont și de factorul de relocare – costurile aferente cu mutarea, care se adaugă la achiziționarea unui imobil care să ofere confort echivalent. În cazul exproprierii unei afaceri, despăgubirea să acopere și pierderea din afacere, nu doar costul imobilului.
[eadvert]
Exemplul său: „vulcanizarea de la capatul Podului Centenarlui, oamenii ăia au pierdut și afacerea. Statul să nu despăgubească doar pt cărămidă”.
Iar al treilea și cel mai important ar fi cuantificarea valorii sentimentale pe care o poate avea un imobil, astfel: 20% în plus dacă proprietarii au locuit acolo până la 25 de ani, 35% dacă au locuit în acel imobil 50 de ani și 50% în plus, pentru cei care au locuit într-un imobil peste 50 de ani.
Szabo spune că acesta este modelul occidental care funcționează în Suedia sau în Germania. „Dacă ți se ia ceva ce nu vrei să vinzi, atunci statul să nu strice confortul de viață după expropriere. OK, interesul public primează, dar asta nu înseamnă că expropriatul trebuie să sufere”, este argumentul deputatului. Legea ar urma să intre în dezbatere și aprobare în Camera Deputaților.
A doua inițiativă legislativă care e deja la promulgare se referă la amnistia fiscală pentru cei care au realizat o economisire bancară în sistemul de economisire – creditare în bunuri locative. În România, acesta a funcționat din 2002. În 2015, un control al Curții de Conturi a interpretat diferit legislația și a blocat activitatea de economisire – creditare în România. Asta a declanșat sute de mii de litigii. Soluția propusă de lege – închiderea proceselor și amnistia pentru cei care au fost prinși între disputa dintre BNR, Curtea de Conturi și alte instituții ale statului. Legea a fost adoptată în ambele camere, e la promulgarea la președinte din 16 noiembrie 2020.
Înainte de alegeri, deputatul a ieșit cu un scurt bilanț. „Legea și luna”, și-a descris el activitatea, punctând că „am de legi 48 adoptate și publicateși 50 de legi adoptate. În 30 de ani nimeni nu a mai avut 48 de legi publicate în MO. Dacă se vorbește de meritocrație, nu voi fi modest de data aceasta”.
Trimite articolul
XCare legi sunt bune?
La expropriere dacă este subevaluatã toate procentele sunt viciate?
Se vede just din prima.
Și la noi, justiția reparã mereu.
În Europa nu se subevalueazã
Bravo lui. Daca ar fi venit cu un proiect de tara prin care sa se miste treburile in lucrarile de infrastructura ca si in Ungaria, l-as fi votat si eu. Deocamdata il vad ca un membru UDMR care si-a vazut interesele de partid mai presus decat logica bunului simt.
-
din pacata remarca asta e valabila pt toata clasa politica din Romania 🙁
Sunt Ungur , dar sincer mi rusine din cauza acestor politicieni. Nu fac altceva decat santaje ,amenintari doar sa raman la putere. Sunt curios cum ar sta pe baricade cand ar trebuii sa pune umarul la munca , in meseria de mincinos au nota zece. Unii sunt privilegiati pt bani dati ca rasplate acestor stimati politicieni pa care noi fraierii le alagem. Nu tara si nu noi suntem pt ei ci invers dar cu atatea scoli cumparate nu isi dau seama.
Al doilea amendament il cam dubleaza pe primul. Daca se evalueaza la nivelul valorii de piata rezulta ca se i-a ]n conssiderarea si afacerea doar ca in unele cazuri afacerea datorita faptului ca se face evaziune fiscala nu e fezabila. Plus ca daca luam exemplul cu vulcanizarea de la capatul Podului Centenarlui si s-ar evalua afacerea oamenii aceia nu primeau nici cat au primit. Ca sa evaluezi o afacere ai nevoie de fluxuri de incasari, profit etc. la ce profit in acte avea acea vulcanizarea parca vad ca valoarea e super mica. Dar in mare domnul Szabo are dreptate, doar ca pe principiul ca statul ar trebui sa plateasca si disconfortul si relocarea ar putea sa depuna un amendament si la asigurarile auto unde disconforul creat cu reparatia autoturismului (zile libere de la job sa mergi cu masina la servic-ul x, la constatarea z) sa fie acoperite.