Acţiunea udemeristului a venit cu doar câteva ore înainte de momentul în care preşedintele Băsescu era aşteptat să-şi anunţe decizia privind nominalizarea lui Biro ca vicepremier şi ministru.
Din start, Szabo a precizat că, din postura ei de înlocuitor al demisionarului Kelemen Hunor, Biro Rozalia nu putea prelua decât la pachet portofoliul acestuia. Conform structurii Guvernului aprobate de către Parlament, poziția de ministrul al Culturii este legată de o poziție de vicepremier, deţinută actualmente de către UDMR.
Szabo a explicat că UDMR a optat pentru Rozalia Biro deoarece aceasta ocupă poziţia a doua în UDMR, după Kelemen Hunor, ca preşedinte al Consiliului Reprezentanţilor Unionali. Poziţia şi experienţa sa politică o recomandă pe aceasta vicepremier, susţine Szabo, iar activitatea din cei zece ani în care a fost viceprimar al Oradiei i-ar oglindi preocuparea pentru cultură.
Un CV gros pentru Biro
Deputatul Szabo a prezentat şi o „carte de vizită” culturală pentru Rozalia Biro. Iată competenţele de management cultural pe care Szabo i le-a subliniat Rozaliei Biro, câtă vreme aceasta a fost viceprimăriţă, din postura de iniţiator sau organizator principal: proiecte transfrontaliere Hu-Ro, printre care şi colaborarea Oradea – Debreţin, organizarea evenimentelor Festum Varadinum, Festivalul Fereastră deschisă spre Europa, Ziua culturii maghiare în parteneriat cu oraşul Berettyoujfalu, Zilele Cetaţii Orădene, celebrarea împlinirii a 100 de ani de la ridicarea clădirii Primăriei Oradea, defunctele premii de excelenţă sau Fress Art Oradea.
De asemenea, partidul trece în CV-ul udemeristei iniţierea reabilitării capelei Rhedey, elaborarea proiectului pentru reabilitarea Cetăţii Oradea, înfiinţarea Centrului Cultural din Episcopia Bihor și proiectul de construire a Teatrului de Vară din Bastionul Ciunt al Cetaţii Oradea. Aşadar, o preocupare intensă pentru aspectele culturale de interes pentru comunitatea maghiară din Oradea.
Alături de alte evenimente din zona culturală la care şi-a adus aportul, Rozaliei Biro i s-au evidenţiat mai multe acte de mecenat pentru diverşi oameni de cultură maghiari, dar şi finanţarea restaurării documentelor găsite în piatra de temelie a Teatrului.
„Este nedemn că în acest context aceste argumente nu au fost căutate, nici discutate, ci se discută doar cum «poate da cineva un şut celuilalt în perspectiva alegerilor prezidenţiale» – un joc pentru alegerile din noiembrie”, spune Szabo, convins că UDMR a căzut „ca musca în zăr” în războiul dintre Băsescu şi Ponta.
Citiți principiile noastre de moderare aici!