Apoi, e problema recredibilizării USL în plan extern, iar UDMR ar putea ajuta la realizarea acestui obiectiv, prin apartenenţa sa la Partidul Popular European (PPE), subliniază Szabo. „Trebuie să ne asigurăm că România nu va fi vitregită prin noul buget al Uniunii Europene”, atrage atenţia udemeristul.
Un alt motiv favorabil coopotării UDMR la guvernare este, în opinia lui Szabo, faptul că această formaţiune ar fi un factor de stabilitate în Guvern.
În fine, al patrulea motiv rezidă în necesitatea realizării unei majorităţi constituţionale de două treimi în Parlament. Szabo spune că în vederea modificării Constituţiei, pentru USL e mai bine să se bazeze pe votul UDMR, decât să discute cu partide precum PPDD, partid pe care îl vede ca generator de viitori traseişti politici. În perspectiva unei viitoare Constituţii, e bine ca şi comunitatea maghiară se fie reprezentată în plămădirea viitorului act fundamental al ţării, consideră Szabo Odon.
2013, „an foarte greu”
În altă ordine de idei, Szabo susţine că UDMR a fost singura formaţiune care a dus o campanie electorală pozitivă. „USL a avut o campanie anti-Băsescu, ARD anti-USL, PPDD anti-sistem iar PPMT anti-UDMR. Singurii care am dus o campanie electorală pozitivă am fost noi. Felicit USL pentru victorie. Anul 2013 va fi foarte greu, şi e mai bine ca povara guvernării să o poarte mai mulţi”, e de părere preşedintele executiv al UDMR Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!