Adresa și datele de contact ale centrului le găssiți accesând acest link . În curând, vă așteptăm și în Baia Mare!
Dacă tușiti, vă curge nasul, aveți ochii roșii și știți că acestea nu sunt simptomele altor afecțiuni, câteva teste de alergie vă pot ajuta. Citiți mai jos un articol interesant despre alergeni, cum se manifesta ei, ce simptome prezintă și de ce este important să vă testați la timp.
Ce este alergia și cum se manifestă?
Alergia este o reacţie anormală a organismului la una sau mai multe substanţe, inofensive în general pentru marea majoritate a oamenilor. Substanţele care provoacă reacţii alergice poartă denumirea de alergeni.
Atunci când aveți o alergie, sistemul imun produce anticorpi care recunosc o anumită substanță ca fiind dăunătoare, deși aceasta nu este. Când intrați în contact cu alergenul, reacția sistemului dvs imun cauzează inflamarea pielii, sinusurilor, căilor aeriene sau sistemului digestiv.
Tipuri de alergeni
După proveniența lor și calea de pătrundere în organism, alergenii pot fi clasificaţi în: pneumalergeni (polen, praf de casă, mucegaiuri, peri şi epiderme de animale), alergeni alimentari (albuşul de ou, laptele de vacă, căpşuni, fragi, etc.), alergeni de insecte (veninuri de insecte), alergeni medicamentoşi şi alergeni chimici.
Simptome
Simptomele alergiilor depind de substanța implicată și pot afecta căile aeriene, pielea și sistemul digestiv (exemple: strănutul, pruritul – mâncărime intensă a pielii, rinoreea – scurgere de materii fluide din nas, urticariea – erupţie cutanată însoţită de senzaţia de prurit, edemul – acumulare excesivă de lichid în spațiile intercelulare). Anumite tipuri de alergii, inclusiv alergiile alimentare sau cele cauzate de înțepătură de insecte, au potențialul de a declanșa o reacție severă, cunoscută sub denumirea de “anafilaxie”. Aceasta este o urgență medicală, ce poate duce la stare de șoc.
Semne și simptome cauzate de anafilaxie:
· dispnee severă (respirație dificilă)
· rash cutanat (erupție cutanată de scurtă durată)
· scăderea tensiunii arteriale
· amețeli
· greață sau vărsături
Răspândirea și severitatea alergenilor
Alergiile afectează aproximativ 20% din populaţie, iar o parte din ele sunt transmise ereditar.
Primele semne pot apărea la orice vârstă, dar cei care sunt predispuşi la alergii vor dezvolta simptome încă din copilărie. La copiii de vârstă foarte mică, acestea sunt reprezentate în principal de tulburări gastrointestinale, otită medie recurentă, wheezing, eczemă, iar la vârste mai mari predomină rinita, astmul și conjunctivita.
Severitatea alergiilor este diferită de la o persoană la alta și poate varia de la o iritație minoră până la anafilaxie – o urgență medicală, care pune în pericol viața persoanei respective. Deoarece majoritatea alergiilor nu pot fi vindecate, există tratamente care pot ajuta la ameliorarea simptomelor.
De ce să mă testez?
Sursa principală care cauzează simptomele unei alergii poate fi o substanţă din afara casei, din încăperi sau chiar din mâncare. De aceea, este important ca aceasta să fie identificată cât de repede posibil.
Alături de anamneză și examenul fizic, testele de laborator specifice sunt utile în evaluarea contribuției componenței alergice la manifestările clinice ale pacienților. Folosirea acestor analize în asociere cu raționamentul clinic poate crește acuratețea identificării statusului atopic și influențează decizia de a evita anumiți alergeni.
Testarea în cadrul panelurilor respirator și alimentar ajută la: identificarea alergenilor responsabili de manifestările clinice, monitorizarea dispariției sensibilizării alergice și în managementul unor afecțiuni cronice cum ar fi dermatita atopică, esofagita sau gastroenterita eozinofilică.
Cum se testează alergiile?
Laboratoarele SYNEVO recomandă, în funcție de vârsta pacientului și tipul simptomelor, efectuarea fie a testelor multialergeni care demonstrează prezența în ser a anticorpilor IgE față de diverse mixturi de alergeni (de exemplu: testele calitative Phadiatop infant și Phadiatop), fie a unor paneluri de alergeni individuali, mai mult sau mai puțin complexe, cu rezultate cantitative.
Dr Curici Antoanela
Director Medical Synevo Romania
Mai multe detalii pe https://www.synevo.ro/ și
https://www.facebook.com/synevo.ro/
Citiți principiile noastre de moderare aici!