Vintage este un concept foarte răspândit în ultima vreme. ”Îmi place vintage, vintage înseamnă multe pentru mine. Cred că cel mai bine aş putea descrie vintage prin termenul: cutia cu amintiri. Amintiri legate de tot ceea ce înseamnă modă, tot ceea ce înseamnă culoare, multe forme, stil, diversitate şi un anume parfum de vremuri apuse. Multă lume foloseşte conceptul de vintage şi pentru hainele second-hand. În mare parte le dau dreptate pt ca la noi nu e destul de înrădăcinat termenul, şi cam tot ce e «purtat» înseamnă second-hand, pe de altă parte, însă, vintage înseamnă haine create de case de modă sau designeri importanţi, renumiti, din diferite perioade: începând cu anii 20 şi terminând cu anii 80”, consideră Carmen Silaghi, o orădeancă care trăieşte din pasiunea pentru vintage.
Dopamină şi vintage
Aceasta a început din copilărie, atunci când răscolind prin podul bunicii a dat peste diferite rochii de-ale mamei şi ale mătuşilor sale . „N-aş putea uita niciodată rochia albastră de mătase cu floricele galbene şi volane la mâneci, ori rochiţa roz , mini şi pantofii bordo de lac… Sună ciudat, ştiu..dar acesta e începutul meu în vintage style”, mărturiseşte Carmen. Tânara a decis într-o seară, la un ceai şi o partidă de rummy, împreună cu alte două prietene, Alina Popa şi Laura Sime că îşi vor transforma pasiunea într-o mică afacere. Căreia i-au dat şi o notă inedită. Atât de neobişnuit era ceea ce doreau să ofere fetele orădenilor, încât autorităţile nu ştiau la ce categorie să încadreze magazinul unde urma să aibă loc swishing-ul -adică schimbul der haine între cele care trecea pragul …cutii cu amintiri. Swishing-ul este un curent care a început în urmă cu mai bine de 10 ani în marea Britanie şi apoi s-a răspândit în lume.
„Ideea o aveam de mult, dar cred că niciodată nu mi se păruse că ar fi momentul pentru aşa ceva. A fost de-ajuns să apară scânteia şi apoi totul a venit de la sine. Hainele sunt în mare parte aduse din Ungaria de la importatori, din Anglia, apoi mai răscolesc din când în când talciocurile, ceea ce-mi place la nebunie, mai cumpar de la târguri, dar avem şi prietene care aduc şi ele haine din colecţiile personale.Pentru mine achiziţionare pieselor vintage provoaca, pot să spun, o mare eliberare de dopamina. Plăcerea căutarii, plăcerea atingerii lucrurilor vechi, plăcerea de a le avea cu orice preţ. Fiecare piesa în parte are istoria ei,viaţa ei. De multe ori mă gândesc la fostele proprietare, dacă pot să le numesc aşa, uneori mă întreb ce le-a determinat să renunţe la ele, cine le îmbrăca odata, cu ce ocazii? Cu siguranţă, daca ar putea vorbi, ar avea multe de spus. Mi-ar plăcea ca toate femeile să iubeasca acest gen de lucruri, să înţeleagă valoarea acestora, să înţeleagă ca vintage înseamna clasă, însemna un mare ajutor în formarea stilului personal. Că o piesa vintage poate fi combinata cu orice, că poate să însemne pata de culoare a ţinutei, ca poate să ne ajute să fim noi, că niciodată un astfel de obiect vestimentar nu va trece neobservat”, spune Carmen Silaghi.
V.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!