Ca urmare a adoptării modificărilor şi completărilor la Ordonanţa de Urgenţă 195/2005 cu privire la stabilirea măsurilor suplimentare referitoare la prevenirea şi reducerea disconfortului olfactiv, în perioada 13.07.2020 – 09.09.2020, comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Bihor au verificat 15 sesizări care fac referire directă la disconfortul olfactiv al unui număr de 227 de semnatari din judeţul Bihor.
[eadvert]
Împrăştierea de dejecţii pe terenurile agricole a reprezentat disconfortul major semnalat de petenţi, în speţă în zonele rurale. Într-un final, dejecţiile de la diferite specii de animale domestice au fost incorporate în sol, după depozitarea acestora pe diverse terenuri. Deşi au fost respectate prevederile Codului de Bune Practici Agricole şi ale Autorizaţiilor de mediu, a existat totuși un disconfort olfactiv pronunţat, în toate cazurile sesizate.
„Având în vedere aceste aspecte, dorim să aducem la cunoştiinţă prevederile legale referitoare la disconfortul olfactiv : Art.96, alin.2, pct.12^1 din OUG nr.195/2005, privind Protecţia Mediului, conform căruia autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia de a lua măsurile necesare prevenirii şi reducerii disconfortului olfactiv provenit de la activităţile care nu se supun reglementării din punctul de vedere al protecţiei mediului şi de a dispune măsurile legale ce se impun, Art.96, alin.2, pct.12^4, conform căreia administraţiile publice localeau obligația de a reglementa, inclusiv prin interzicerea permanentă sau temporară, desfăşurarea activităţilor generatoare de disconfort olfactiv în zonele de locuit, recreere, odihnă, tratament şi agrement, unităţi sanitare şi unităţi de învăţământ. Considerăm important de ştiut şi faptul că legiuitorul a stabilit şi alte obligaţii şi atribuţii la nivelul autorităţilor administraţiei publice locale”, arată comisarii de mediu bihoreni.
Controale
Astfel conform noilor prevederi, administraţiile publice locale trebuie să prevadă, la elaborarea planurilor de urbanism şi amenajare a teritoriului, măsuri de prevenire şi reducere a disconfortului olfactiv, să întreţină reţeaua de canalizare, instalațiile de preepurare/staţiile de epurare şi să ia toate măsurile, astfel încât să nu creeze disconfort olfactiv.
Totodată, ele trebuie să controleze, cu scop preventiv şi la sesizarea publicului, activitățile care nu se supun reglementării din punctul dc vedere al protecției mediului și care pot crea disconfort olfactiv. O altă obligaţie a acestora este implementarea prevederilor Legii nr. 50/1991 republicată, privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, cu modificările şi completările ulterioare, în vecinătatea activităţilor cu posibil impact olfactiv asupra populaţiei.
În acest sens, autoritătile administraţiei publice locale resping solicitările de dezvoltare a proiectelor care necesită asigurarea de protecţie sanitară, dacâ distanţele minime de protecţie stabilite între teritoriile protejate şi o serie de unităti care produc riscuri asupra sânătăţii populaţiei nu sunt respectate.
Trimite articolul
Xnici cea a zgomotului nu se respecta..la strandul cu valuri din 1 Mai urla muzica mai dihei ca la discoteca
-
Legea motoarelor zgomotoase si putera decibelilor muzicii ar fi binevenita.