În perioada 8 – 9 noiembrie, în municipiul Oradea, Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității a organizat un eveniment regional, în cadrul Campaniei de conștientizare cu privire la fenomenul criminalității organizate, a impactului acestui fenomen asupra societății și la drepturile victimelor fenomenului.
„În acest context, la data de 9 noiembrie, în intervalul orar 10.00 – 13.00, la Muzeul Țării Crișurilor din municipiul Oradea a fost organizată conferința „Impactul criminalității organizate asupra societății. Riscuri, vulnerabilități și modalități de prevenire.”, în cadrul căreia au fost prezentate și dezbătute temele campaniei de conștientizare cu privire la fenomenul criminalității organizate, respectiv criminalitatea cibernetică, traficul și consumul de droguri și traficul de persoane, toate din sfera activităților de criminalitate organizată.
[eadvert]
Conferința regională s-a bucurat de prezența a peste 100 de participanți, reprezentanți ai societății civile, autorități publice locale, psihologi, consilieri școlari, studenți și cadre didactice”, a transmis purtătorul de cuvânt al IPJ Bihor, comisar șef, Alina Fărcuța.
Au fost prezenți și reprezentanți ai structurilor de analiză și prevenire a criminalității, respectiv siguranță școlară, din județele Bihor, Alba, Arad, Cluj, Hunedoara, Maramureș, Satu Mare, Sălaj și Timiș, reprezentanți ai Agenției Naționale Antidrog și ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane din respectivele județe și reprezentanți ai Inspectoratului General al Poliției Române.
În cadrul conferinței, pe componenta de securitate cibernetică, au fost invitați, ca speakeri, parteneri din cadrul proiectelor preventive* implementate în prezent de Poliția Română, Siguranța on-line și Eroii Internetului, respectiv reprezentanți ai Google România, Simona Botner, de la Team Extension România, Eliza Negoi, precum și directorul Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul Poliției Române, comisarul șef de poliție Sorin Stănică, care au susținut prezentări de specialitate pe tema prevenirii criminalității informatice.
De asemenea, pe componenta de prevenire a traficului și consumului de droguri, au fost invitați reprezentanți ai Agenției Naționale Antidrog, dr.Alina Neagoe, psiholog clinician și dr. Bogdan Gheorghe, dar și specialiști din cadrul Spitalului Județean Oradea – secția de psihiatrie, dr. Alina Fordon.
„Totodată, pe cea de-a treia componentă, traficul de persoane, au susținut prezentări specialiști în domeniu, respectiv reprezentanți ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane (dl. comisar șef de poliție Marius BURCEA, șef Serviciu Prevenire în cadrul A.N.I.T.P., dl. comisar șef de poliție Laurențiu DINCĂ, coordonator al Centrului Regional Timișoara – A.N.I.T.P.), precum și reprezentanți ai Fundației „People to people” (d-na Andreea PONTOȘ), prezentările celor trei teme abordate fiind urmate, la final, de sesiuni de întrebări și discuții cu publicul.
Evenimentul a avut rolul de a conduce la consolidarea cooperării la nivel local și regional dintre reprezentanții instituțiilor cu atribuții în domeniu, dar și rolul de informare și conștientizare a cetățenilor cu privire la fenomenul criminalității organizate”, a mai precizat purtătorul de cuvânt.
Citiți principiile noastre de moderare aici!