Piața Unirii din Oradea a fost locul de desfășurare a manifestărilor organizate, în 24 ianuarie, de Instituția Prefectului și Garnizoana Oradea, în colaborare cu Primăria Oradea și Consiliul Județean Bihor, pentru a marca împlinirea a 166 de la Unirea Principatelor Române sau Mica Unire. Festivitățile au început cu slujba religioasă oficiată de preotul Ionuț Jolța, noul preot al Garnizoanei Oradea, urmate de alocuțiunile rostite de prefectul Marcel Dragoș și muzeograful Cristian Culiciu, de la Muzeul Țării Crișurilor, privind semnificația zilei de 24 ianuarie în istoria României.
„Mica Unire de la 1859 nu a fost doar un act formal, ci începutul unei transformări profunde. Sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza, au fost inițiate reforme esențiale pentru dezvoltarea statului român modern. Unirea Principatelor este un simbol al al puterii solidarității și al curajului de a privi spre viitor. Astăzi, mai mult ca niciodată, trebuie să rămânem uniți în fața încercărilor prin care am trecut și a provocărilor care ne stau în cale.” au fost câteva din ideile transmise de către prefectul Marcel Dragoș.
După festivitatea depunerii de coroane, jerbe și buchete de flori la Statuia Regelui Ferdinand I din Piața Unirii din partea Parlamentului, instituțiilor publice, partidelor politice, unităților de învățământ din Oradea și defilarea detașamentului de onoare, a urmat un scurt moment artistic.
Pe melodiile „Noi suntem români” și „Hora Unirii”, interpretate de solista de muzică populară Antonela Ferche-Buțiu, acompaniată de un grup instrumental al orchestrei Rapsodia Bihoreană din cadrul Centrului de Cultură al județului Bihor, zeci de orădeni prezenți și o parte din oficialități au uitat de frigul pătrunzător și au încins în mai multe hore în Piața Unirii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!