Orădenii au luat cu asalt, sâmbătă noaptea, muzeele din Oradea. În cadrul Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor (MTC), Complexul muzeal orădean a organizat „Noaptea Muzeelor”. Evenimentul a fost încadrat în „Noaptea Muzeelor din Europa”.
Pentru prima oară, publicul vizitator a avut şansa să viziteze cele 17 lucrări de artă plastică ale secţiei de Artă, dar şi Sala de Onoare a Palatului Baroc şi sala cu pictură a lui Bihari Sandor, „Matei Corvin în faţa Vienei”.
Expoziţia „Piese de tezaur din colecţia secţiei de artă” a cuprins tablouri din arta universală („Ţăran român mergând la târg”, realizat de Baras Miklos), trei gravuri ale lui Albrecht Durer, care deşi provine dintr-o familie de bihoreni s-a stabilit în Germania, lucrarea renumitului Nicolae Tonitza, „Muza pamfletarului”, sau a suprarealistului Victor Brauner, „Flacăra albastră”, precum şi lucrări ale artiştilor Theodor Pallady, Mattis Teutsch, Corneliu Baba (Maternitate), Ion Ţuculescu (Peisaj) etc. Orădenii au rămas plăcut impresionaţi de sculptura din bronz „Întoarcerea lui Don Quijote”, realizată de Ion Anestin.
Picturi şi fresce
„Operele lui Brauner sunt expuse în toată Europa, fiind evaluate la milioane de euro. Cea mai cotată lucrare a noastră, «Flacăra Albastră», aparţinând suprarealistului Victor Brauner, a fost vândută Muzeului Ţării Crişurilor de fratele autorului”, a precizat Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor.
Vizitatorii au admirat, de asemenea, picturi şi fresce, precum şi portrete ale celor mai însemnaţi episcopi romano-catolici, pictaţi pe pereţii Sălii de Onoare a Palatului Baroc. Pe lângă portrete, pe bolta Sălii, vizitatorii au putut urmări scene din viaţa celui care a pus bazele Episcopiei Romano-Catolice de Oradea, Sfântul Ladislau.
„Sala de Onoare a Palatului Baroc este deschisă a doua oară din anii 70 şi până acum. Ultima oară a fost deschisă acum trei ani, tot în cadrul Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor”, a amintit Aurel Chiriac.
„Până în anul 1989 picturile acestea în care sunt reprezentate feţele bisericeşti au fost acoperite pentru că erau interzise”, a precizat Aurel Chiriac.
Paralel cu activităţile organizate de MTC, Muzeul Militar din Oradea a organizat o expoziţie de uniforme militare şi arme.
Crina Dobocan
Citiți principiile noastre de moderare aici!