Sunt condamnările pe care Judecătoria Oradea le-a dictat, pe 3 octombrie, în cazul a cinci bărbați și a unei femei acuzați că au deținut sute de mii de țigări care ar fi provenit din contrabandă. O parte din pachete a fost depozitată în două apartamente și o boxă dintr-un bloc situat în cartierul Nufărul.
Cei șase inculpați au fost obligați să plătească, în total, peste o jumătate de milion de lei Autorității Vamale și să presteze muncă în folosul comunității. Sentința nu este definitivă și, dacă va fi atacată de procurori sau de acuzați, procesul se va muta la Curtea de Apel Oradea.
420.000 de țigări, găsite într-un imobil
Ancheta în acest caz a început în februarie 2021, după ce o persoană anunța autoritățile că mai multe persoane vindeau țigări de contrabandă în zona Pieței Nufărul, din Oradea. Investigațiile care au urmat au dus la identificarea a șase persoane și la descoperirea unor mari cantități de țigări de contrabandă.
Unul dintre inculpați, Bogdan Mureșan, a fost acuzat că, în două rânduri, pe parcursul lunii iunie 2021, a transportat 50.000 de țigări dintr-o parcare din oraș până la apartamente închiriate în cartierul Nufărul, unde ar fi depozitat marfa ilegală. Polițiștii au stabilit că bărbatul cumpărase țigările de la Florin Vanda.
După câteva zile, acesta din urmă era depistat în Chiribiș, alături de concubina sa, având în portbagajul mașinii 24.000 de țigări nemarcate ori marcate necorespunzător.
Pe 20 septembrie 2021, anchetatorii au organizat mai multe descinderi, ocazie cu care au descoperit sute de mii de țigări. Cele mai multe, în jur de 420.000, ar fi fost depozite într-un imobil de către Alin Codrean, în mașina căruia au mai fost găsite 15.000 de țigări cu timbre de Republica Moldova.
Alte 45.000 de țigări de contrabandă au fost descoperite în boxa unui bloc, unde ar fi fost puse de către Vasile Mureșan, în timp ce într-un apartament din același imobil au fost găsite peste 13.000 de țigarete, care ar fi fost depozitate de Ioan Groza.
„Atitudine disprețuitoare”, „aroganță și ostilitate”
Tot cu ocazia descinderilor din septembrie 2021, investigatorii au descoperit, în locuința din Oradea în care Florin Vanda locuia fără forme legale, 20.000 de țigări fără timbru, cu inscripția „For duty free only”.
Bărbatul a refuzat să vină pentru a asista la percheziție și a luat legătura cu concubina sa, Ioana Demeter, căreia i-ar cerut să intre în imobil și să scoată de acolo bani și documente de proprietate, dar și înregistrările de pe sistemul video instalat într-o casă dintr-un sat de lângă Marghita, care servea ca depozit pentru țigări.
„În timp ce organele de poliție se aflau în fața imobilului supus percheziției, (Ioana Demeter – n. red.) a pătruns în acest imobil, prin curtea imobilului învecinat, de unde a luat și transferat la vecinul de proprietate sume de bani, încercând să transfere și alte bunuri, (…) însă a fost surprinsă de organele de poliție în timp ce fugea cu aceste bunuri prin grădina imobilului percheziționat”, au detaliat procurorii Parchetului Oradea în rechizitoriu.
Conform acestora, atât Vanda, cât și concubina lui, au avut „o atitudine disprețuitoare față de organele de poliție și față de sistemul judiciar în general, manifestând aroganță și ostilitate” în momentul în care au fost prinși. Dacă bărbatul și-a asumat în fața instanței responsabilitatea pentru faptele sale și a achitat prejudiciul, femeia nu a recunoscut acuzația adusă. Vanda a fost condamnat la un an și 4 luni de închisoare, iar Demeter a primit un an de închisoare, ambele pedepse cu suspendare.
Cea mai mare pedeapsă – 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare – a fost aplicată lui Alin Codrean, iar cea mai mică (8 luni de închisoare), lui Ioan Groza. Câte un an și 3 luni de închisoare cu suspendare au primit Vasile Mureșan și Bogdan Mureșan. Toți cei patru au recunoscut acuzațiile aduse.
Citiți principiile noastre de moderare aici!