În seara zilei de joi, echipajele Gărzii de Pompieri Sălard au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un teren viran situat în Nădar, comuna Spinuş, flăcările afectând o suprafaţă de aproximativ patru hectare de mirişte. Cercetările au indicat drept cauză probabilă a evenimentului, utilizarea focului deschis în spaţii deschise fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor. Pericolul incendiilor de vegetaţie uscată
Din luna ianuarie a.c. până în prezent, pompierii militari din cadrul unităţii şi subunităţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” au localizat şi lichidat 188 incendii de vegetaţie uscată izbucnite la terenuri virane, păşuni şi terenuri agricole din întreg judeţul, a căror cauză probabilă a constituit-o utilizarea focului deschis în spaţii deschise fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor. În unele cazuri, flăcările s-au propagat la culturi agricole şi gospodării, periclitând viaţa oamenilor şi provocând pagube materiale.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” al judeţului Bihor atrage atenţia cetăţenilor asupra faptului că, incendiile de vegetaţie uscată se pot solda cu pierderi de vieţi omeneşti, mari daune materiale şi cu repercursiuni negative asupra mediului înconjurător, afectând totodată, în multe situaţii, traficul rutier prin reducerea vizibilităţii din cauza fumului care inundă căile de circulaţie.
De asemenea, reamintim faptul că, în conformitate cu cerinţele şi standardele obligatorii pentru fermieri, respectiv GAEC 6 (Menţinerea nivelului de materie organică din sol, inclusiv interdicţia de a incendia miriştile arabile), „ Este interzisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente” (conform Ordinului comun al ministrului agriculturii şi dezvoltării Rurale, ministrului mediului, apelor şi pădurilor şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 352/636/54/2015 pentru aprobarea normelor privind ecocondiţionalitatea în cadrul schemelor şi măsurilor de sprijin pentru fermieri în România), neprevăzându-se niciun fel de excepţii pentru entităţile pentru care se stipulează această obligaţie ( entităţile menţionate la art. 3 alin. 1 din ordinul precizat anterior –reprodus în anexa prezentului buletin informativ). „Persoanele care nu respectă prevederile legale privind arderea miriştilor, resturilor vegetale şi a vegetaţiei uscate riscă a fi sancţionate contravenţional, conform legii în vigoare” atenţioneză căpitan Camelia Roşca, ofiţerul de informare şi relaţii publice al ISU Crişana Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!