Şi imobilul în care are proprietăţi viceprimarul Mircea Mălan e în lista celor propuse pentru supraimpozitare.
Întregi aliniamente stradale situate în Centrul Istoric sau în afara sa figurează pe lista clădirlor care, anul viitor, vor fi supraimpozitate cu 400%.Consilierii locali au avut, marți, de votat propunerile de supraimpozitare pentru un număr de 248 de imobile, „ca urmare a constatării stării tehnice nesatisfacătoare”.
Saltul de la 100% la 400% vine oarecum suprinzător. Anul trecut, cu ocazia primei supraimpozitări a acestei categorii de clădiri, executivul anunţa că se va merge gradual cu creşterea. Primarul Ilie Bolojan susţine, acum, că s-a răzgândit pe motiv că „legea s-a modificat şi permite să dai credite şi pentru cei care nu au clădiri monument”. Tot el recunoaşte că în Oradea, în afara Centrului Istoric, primăria nu dă aceste credite prevăzute de lege.
În afara creditelor pentru reabilitarea imobilelor, pe cinci ani, fără dobândă, Primăria mai acordă ca facilitate, scutirea de impozit pe o perioadă de cinci ani a celor care-şi refac faţadele.
În mod surpinzător, pentru anul viitor sunt propuse pentru impozitare cu peste 100 mai multe decât cele de anul trecut. Asta înseamnă ori că patrimonioul imobiliar al oraşului s-a ramolit semnificativ într-un an, ori că criteriile pentru calificarea unui imobil ca „neîngrijit” se modifică de la un an la altul, după aprecierea proprie a subalternilor lui Bolojan.
Fiscalitatea anului viitor a trecut de plenul deliberativului local cu votul liberal. Opoziţia s-a opus, niciuna dintre propunerile formulate în şedinţă sau anterior nu a fost luată în seamă de administraţie.
Propunerea şi votul
Proiectul de hotărâre referitor la fiscalitate, primul pe ordinea de zi, a fost comentat pe larg de opoziţie. Udemeristul Huszar Istvan a reluat, în plen, propunerile formulate de grupul său la dezbaterea publică şi în comisii şi a cerut consilierilor să le voteze individual. Astfel, pe votul contra al liberalilor, au picat propunerile de scăderea graduală a impozitului pe clădirile nerezidenţiale ale persoanelor fizice, limitarea supraimpozitării clădirilor neîngrijite la 200% în loc de 400% cum a vrut executivul, renunţarea la impozitarea progresivă cu câte 50% pentru a doua proprietate şi celelalte şi altele.
Intervenţia lui Huszar a fost taxată politic de primarul Ilie Bolojan. „Anul trecut am votat aceleaşi taxe, în afară de suprataxare. Anul trecut le-aţi votat, acum se vede o schimbare de perspectivă. De la o masă vezi lucrurile într-un fel, de la alta, altfel”, a comentat primarul, referindu-se la faptul că Huszar şi-a schimbat optica faţă de vremea când îi stătea alăluri, la prezidiu.
Și pesediştii au insistat să le fie votate individual propunerile. A picat, cu 16 voturi liberale contra, reducerea drastică a impozitului pe clădirile nerezidenţiale ale persoanelor fizice direct la 0,2%, ca la Cluj. A picat şi propunerea lui Liviu Sabău Popa ca Oradea să aibă cea mai redusă fiscalitate pe o rază de 250 de km, ca măsură de atragere a investitorilor.
Abonament unic
Opoziţia a intervenit şi contra măririi taxelor de parcare, cerând introducerea unui aboament valabil şi pe asfalt şi în parcările etajate. Executivul a respins propunerea. „Noi trebuie să ducem o politică astfel încât cele de pe asfalt să fie mai scumpe decât cele din parcarea etajată”, a insistat primarul Bolojan, acum, la doi ani de la inaugurarea parcării din strada Tribunalului, care funcţionează „cu preţ redus” instituit tot pe durata mandatului său.
Neschimbate
Taxele şi impozitele care afectează cea mai vastă masă a orădenilor – case, maşini şi terenuri, rămân neschimbate anul viitor. „Nu se schimbă datele de impozitare, continuăm cu filosofia anilor trecuţi”, declară primarul Ilie Bolojan.
O modificarea s-a operat, însă, fă impozitul pe proprietăţile nerezidenţiale ale persoanelor juridice – de la 1% acestea vor achita, de la anul, 0,95%. În bani, asta înseamnă o pierdere de 1,2 milioane de lei pentru buget, dar executivul anticipează că o va recupera din creşterea masei impozabile.
Supraimpozitarea aşa numitelor clădiri neîngrijite, cu 400% este o lovitură grea, pe care sute de familii orădene o vor primi direct în buget.
Tarife în parcarea etajată
- Abonamentul pe 1 lună crește de la 65,00 lei la 70,00 lei, cu 7,69 %
- Abonamentul pe 3 luni crește de la 195,00 lei la 200,00 lei, cu 2,56 %
- Abonamentul pe 6 luni, crește de la 351,00 lei la 380lei, cu 8,26 %
- Abonamentul pe un an scade de la 702 lei la 700 lei, cu -0,3 %
- Abonament mixt pe o lună, valabil în parcarea supraetajată și in parcările cu plată de lungă durată, crește de la 90,00 lei la 100,00 lei, cu 11,1%
- Abonamentul mixt pe trei 3 luni, crește de la 270,00 lei la 280,00 lei, cu 3,7%
- Abonamentul mixt pe 6 luni crește de la 486,00 lei la 550,00 lei, cu 13,1%
- Abonamentul mixt pe un an crește de la 972 lei la 1.000, cu 2,9 %
- Abonamentul pentru riverani pe o lună rămâne la 40,00 lei
- Abonamentul pe 3 luni se reduce de la 120 lei la 110
- Abonament pentru riverani pe șase luni se reduce de la 216 lei la 210 lei
- Abonamentul pentru riverani pe un an se reduce de la 432 lei la 400
Citiți principiile noastre de moderare aici!