Fiind situat la granița cu Ungaria, și având acces la infrastructură, județul Bihor, care este într-o continuă dezvoltare, i-a făcut pe străini să își dorească să investească tot mai mult în partea de Vest a țării.
[eadvert]
Potrivit raportului transmis de către Oficiul Registrului Comerțului Bihor, la cererea Jurnalului bihorean și Bihon.ro, aflăm că, numărul celor care au decis să investească în județ nu este deloc mic.
Aproape 6.000 de firme străine au sediul în Bihor
Din totalul de peste 22.000 de firme identificate în județ, peste 5.900 de firme sunt înregistrate în străinătate. Dintre acestea, 5.050 sunt în funcțiune, restul fie au activitatea întreruptă temporar, fie sunt în faliment, în dizolvare sau sub incidența Legii nr. 85/2014.
Potrivit ONRC, prin societate cu participare străină la capitalul social se înțelege societatea constituită, parțial sau integral, prin participarea unor persoane fizice sau juridice cu domiciliul stabil sau cu sediul social în afara României. Așadar, cele peste 5.000 de societăți cu participare străină la capital sunt fie în totalitate deținute de investitori străini, fie constituite în parteneriat cu oameni de afaceri bihoreni.
Oradea este localitatea cea mai aleasă de către investitorii care au decis să își deschidă sediul, fiind înregistrate peste 2.800 de firme, având ca obiect principal de activitate mai multe domenii, cum ar fi: fabricarea produselor proaspete de patiserie, intermedieri în comerțul cu produse diverse, comerț cu amănuntul al produselor farmaceutice, în magazine specializate, produse ale industriei prelucrătoare, construcții, comerț cu ridicata al îmbrăcămintei și încălțămintei, agenții imobiliare, restaurante, activități de arhitectură sau transporturi rutiere.
Cele mai multe firme sunt din Ungaria
În mare parte, investitorii străini care aleg Bihorul provin din țările europene, companiile din Ungaria dominând clasamentul cu peste 2.400 de firme, urmată de Italia cu 1.800 și Germania cu 430.
De asemenea, firme cu capital străin și cu sediul în județul nostru sunt înființate în: Spania, Slovacia, Turcia, Cipru, Serbia, S.U.A., Franța, Australia, Suedia, Olanda, Cehia sau Elveția.
Totodaă, peste 775 de companii ucrainene au intrat pe piața din România de la invazia rusă din data de 24 februarie 2022 și până în prezent, potrivit ONRC. Din acestea, 70 sunt în Bihor, cu adresa în diferite localități, cum ar fi: Oradea, Salonta, Sântimreu, Săcuieni, Oșorhei, Tria sau Tileagd.
Top 10 firme cu cel mai mare profit net în 2022
Datele oficiale arată că, în 2022, firma străină cu cea mai mare cifră de afaceri a fost Purem Oradea by Eberspacher, unul dintre principalii lideri mondiali în ceea ce privește dezvoltarea și fabricarea de sisteme de eșapare, produsele și serviciile oferite contribuind la protecția mediului, securitatea și confortul din vehicule. Cu peste 700 de angajați, compania a reușit să atingă o cifră de afaceri de aproape 3 miliarde de lei, înregistrând un profit net de peste 410.000 de lei.
Firmele cu cel mai mare profit net înregistrat în 2022:
1. Celestica – peste 46 de milioane de lei profit net / cifra de afaceri aproximativ 1.6 miliarde de lei
2. Certinvest – peste 29 de milioane de lei profit net / cifra de afaceri aproximativ 400 de milioane de lei
3. Transmec RO – peste 22 de milioane de lei profit net / cifra de afaceri peste 600 de milioane de lei
4. Plexus Services RO – peste 20 de milioane de lei profit net / cifra de afaceri peste 1 miliard de lei
5. Lotus Center – peste 19 milioane de lei profit net / cifra de afaceri de peste 50 de milioane de lei
6. Zahărul Oradea – peste 17 milioane de lei profit net / cifra de afaceri 3.462 de lei
7. Isoplus România – peste 16 milioane de lei profit net / cifra de afaceri peste 91 de milioane de lei
8. Cylex – peste 16 milioane de lei profit net / cifra de afaceri peste 35 de milioane de lei
9. Red Seven – aproximativ 16 milioane de lei profit net / cifra de afaceri peste 1,4 miliarde
10. Reinert Kunststofftechnik – peste 13 milioane de lei profit net / cifra de afaceri de peste 1,5 miliarde de lei
La polul opus stau firmele care au înregistrat cele mai mari pierderi nete:
1. Sogefi Suspensions Eastern Europe – peste 59 de milioane de lei
2. SMA Metalltechnik RO – peste 28 de milioane de lei
3. European Drinks – aproximativ 28 de milioane de lei
4. Transilvania General Import-Export – aproximativ 27 de milioane de lei
5. Rounslo Trade – peste 13 milioane de lei
6. Bihore – peste 10 milioane de lei
7. Faist Mekatronic – peste 8 milioane de lei
8. President Premium Medcenter – peste 6 milioane de lei
9. Scandic Distilleries – peste 5 milioane de lei
10. Ada Fabrica de Mobilă – peste 5 milioane de lei
Trimite articolul
XNu cumva a-ți făcut eroare când a-ți amintit Zahăr Oradea. Fabrica de Zahăr este rasă de pe locul unde era! Sau poate sa mutat în altă locație și eu nu știu?
-
Cifrele sunt corecte. Nu mai funcționează, dar avea zahăr pe stoc. Unele firme pot face profit chiar și după ce mor
-
Aveți dreptate D-le Birta, dar o fabrică pe profit să fie rasă din temelii cine a mai văzut? Apoi cine a privatizat-o ar trebui căutați și băgați la zdup că, a întocmit contractul de privatizare de rahat. Și cu câte alte întreprinderi pe profit au făcut așa. Nu sunt inpotriva privatizări, dar nici să vinzi avuția țări pe doi bani….? Așa au făcut și cu Alumina Oradea. Aveau comenzi non-stop pentru USA și au dat-o la Ruși pe ce? Azi unde-i uzina? Cine se poate atinge de Băsescu? Opera lui e!
-
Și unde țineau zahărul dacă au ras fabrica?
La fabrica de ulei care a fost rasă și ea?
Poate că și Avântul fabrica de conserve e în top la profit.Ăia își țineau conservele la fabrica de mobilă Alfa,rasă și ea.
Ok,dar cei mai tari sunt frații Micula cu 3 firme în datorii până la cer…fac cel mai înalt bloc din Oradea…-
In beci la primarie se ține zaharu’, la fel si conservele de la Avãntu si uleiu de la horea, bogãție mare.
-
-
La salarii de 1800 lei net pe luna trebuie sa fii idiot sa nu folosesti sclavi orădeni si tu sa iti umpli punga cu aur lunar dupa sclavi !!! Oare nu le e frica de Dzeu la avizi astia fomisti dupa bani adica angajatori ? Sa isi bată joc de oameni cu salariile cele mai mici din Romania ?
-
Cine te opreste pe tine sa folosesti si tu “sclavii” aia? Fa-te si tu angajator si angajeaza oamenii cu 1800 net pe luna si iti umpli si tu punga cu aur.
-
Daca nu iti place poti sa te muti in Teleorman, acolo ai salar mai mare dar nu ai pasaje, nu ai parcari etajate, porfir
Zagarul a fost distrus
Haha locul 1 celestica , care acuma nu mai stie cum sa scape de angajati.