Încă la primele ore ale dimineţii primului scrutin pentru alegerile prezidenţiale şi totodată pentru referendum, bolnavii internaţi în spitalele din Oradea şi-au exprimat nemulţumirea fiindcă nu au putut vota.
La Judeţean
La Spitalul Judeţean, un cardiac cu domiciliul la Oradea, a aflat cu stupoare în jurul orei 10:00 că nu are voie să voteze la secţia specială amenajată la parterul Staţionarului I, de pe str. Gheorghe Doja. Îmbrăcat în pijama şi halat, omul a coborât de la secţia de cardiologie unde e internat, la parter, pentru a-şi exercita dreptul constituţional. Acolo a aflat că el şi ceilalţi pacienţi internaţi la Judeţean, care au domiciliul în Oradea, nu pot vota în spital ci doar la secţiile de votare unde sunt arondaţi, conform adresei din buletin. Membrii secţiei de votare, care împărtăşesc nemulţumirea pacienţilor, dar respectă deciziile legate de scrutin, au explicat omului că decizia aparţine Biroului Electoral Central şi că, pentru a vota în spital, bolnavii din Oradea trebuiau să facă cerere înainte cu o zi, la secţia de care aparţin, urmând ca membrii ai secţiei respective să vină cu urna mobilă. Membrii secţiei speciale ne-au spus că sâmbătă, între orele 18:00 – 20:00, preşedinţii secţiilor de votare trebuiau să se intereseze de persoanele care au nevoie de urne mobile. Pacientul însă ne-a declarat că nu a fost sâmbătă înştiinţat de această regulă şi că doar duminică dimineaţa a aflat, la secţia specială de la parterul spitalului. Judecătorul Cristian Monenci, de la Biroul Electoral Judeţean, a confirmat decizia BEC, dar a evitat să se pronunţe asupra deciziei de la BEC.
… şi la Curteanu
Bolnavii adulţi, cu drept devot internaţi al Spitalul dr. Gavril Curteanu, au fost toţi privaţi de dreptul de a vota la secţia obişnuită amenajată la parterul unităţii, indiferent dacă au domiciliul în Oradea sau judeţ. Ca şi în cazul Spitalului Judeţean, oamenii şi-au vărsat nemulţumirea pe reprezentanţii din secţie, neştiind că decizia a fost dată de la Centru. O doctoriţă care lucra la spital, a venit cu buletinul să voteze şi a aflat stupefiată că nu are voie, nici ea, nici colegii ei, nici bolnavii internaţi şi nici măcar portarul spitalului.
Cristian Monenci a confirmat şi faptul că la Curteanu este o secţie obişnuită unde, conform dispoziţiior de la BEC, au voie să îşi exercite dreptul la vot doar persoanele care stau în zonă şi aparţin de acea secţie, nu şi bolnavii sau angajaţii din spital, chiar dacă acest fapt e un inconvenient pentru pacienţi şi angajaţii spitalului. Până la ora 10:00, 56 de voturi pentru preşedinte şi 54 pentru referendum.
La TBC
La Maternitate nu a fost secţie de votare nici obişnuită şi nici specială, majoritatea femeilor cu drept de vot neavând altă posibilitate decât de a merge la secţiile de care aparţin sau, cele din judeţ la secţiile speciale din oraş, dacă au putut să se deplaseze pentru a vota.
La Spitalul TBC, erau internaţi circa 200 de pacienţi şi aceştia au putut să îşi exercite dreptul constituţional doar dacă au vrut şi au putut să iasă din spital până la una dintre secţiile speciale din oraş sau secţiile din Oradea, de care aparţin. La secţia de boli infecto-contagioase erau internaţi circa 100 de oameni, dar 60 dintre aceştia au hepatită, astfel încât nu au putut ieşi în oraş să se plimbe la secţiile de votare. Ceilalţi aveau alte afecţiuni infecto-contagioase care, la fel, i-a împiedicat să îşi exercite dreptul constituţional.
La toate alegerile de până acum se mergea cu urna mobilă la fiecare spital de regulă la amiază şi în timpul orelor de vizită.
Otilia Şandor
Prezenţa la vot până la ora 10:00
Geoană a votat pentru un preşedinte care să rezolve problemele adevărate
Crin Antonescu a votat pentru “o schimbare reală”
Băsescu: Scrutinul de azi este un exerciţiu de putere excepţională
Oprescu: Am votat pentru primul preşedinte independent într-adevăr
Citiți principiile noastre de moderare aici!