Parohiile catolice din Oradea și Bihor s-au pregătit pentru deplasarea enoriașilor la Budapesta, cu ocazia vizitei papei Fracisc care are loc în acest weekend.
[eadvert]
„Fiecare se organizează autonom, în funcție de posibilități și numărul de doritori. Din Oradea, vor pleca în jur de 4 autocare, plus unii care merg cu mașinile proprii sau cu trenul. Din dieceza noastră, estimez că vor merge în jur de 800 – 1000 de enoriași”, ne-a spus secretarul Episcopiei Romano Catolice, Vakon Zsolt.
Episcopul Böcskei László și delegația episcopiei va pleca sâmbătă dimineața, iar enoriașii vor face deplasarea în funcție de evenimentele la care doresc să participe. Slujba și predica papei vor avea loc duminică, în Piața Kossuth Lajos, de la ora 9:30. Sâmbătă după-amiază, la Pap Laszlo Arena, ora locală 4:30, va avea loc un eveniment dedicat tinerilor catolici.
Episcopia Greco-catolică de Oradea nu trimite nicio delegație la vizita Papei Francisc din Budapesta. Nici episcopul greco-catolic de Oradea, PSS Virgil Bercea, nu intenționează vreo deplasare la acest eveniment, după cum a informat Eugen Ivuț, secretarul ierarhului.
„Nu s-a organizat nimic oficial din partea Episcopiei. Există credincioși greco-catolici care se deplasează însă individual”, a spus Eugen Ivuț.
Promisiunea din 2021
Papa Francisc face o vizită de trei zile în Ungaria, ca urmare a unei promisiuni ce datează din 2021, când înaltul pontif s-a aflat în capitala maghiară numai pentru şapte ore, la încheierea unui congres al Bisericii la Budapesta, în drumul său spre Slovacia.
Conform agențiilor internaționale de presă, războiul din Ucraina, migraţia şi rădăcinile creştine ale Europei se vor număra printre subiectele ce vor fi abordate în discursurile sale publice şi în discuţiile private cu premierul ungar Viktor Orban.
Acesta va fi prima călătorie a suveranului pontif după ce a fost internat din cauza unei bronşite în martie.
Vizită pastorală, dar și politică
Deşi obiectivul său principal este o întâlnire cu catolicii maghiari, Francisc a recunoscut duminică că vizita sa este marcată de evenimentele care au loc în prezent.
„Va fi, de asemenea, o vizită în centrul Europei, care continuă să fie lovit de vântul rece al războiului, în timp ce deplasarea atâtor oameni a pus probleme umanitare urgente pe agendă”, a spus el.
Viktor Orban a declarat că Ungaria şi Vaticanul sunt singurele două state europene care pot fi considerate „pro-pace” cu privire la Ucraina.
Atât Viktor Orban, 59 de ani, cât şi papa Francisc, 86 de ani, au cerut încetarea focului şi negocieri pentru a se pune capăt războiului, iar suveranul pontif a îndemnat Ucraina să fie deschisă la dialog cu țara „agresoare” Rusia, ceea ce până acum a fost respins de Ucraina.
Cu toate că a cerut o interdicţie generală privind traficul de arme şi reducerea producţiei de arme, papa Francisc a spus că furnizarea de arme Ucrainei este acceptabilă din punct de vedere moral dacă sunt folosite doar pentru autoapărare.
De la invazia Rusiei în Ucraina pe 24 februarie 2022, milioane de refugiaţi ucraineni au trecut prin Ungaria şi s-au mutat în alte ţări. Aproximativ 35.000 au solicitat statut de protecţie temporară în Ungaria./AGERPRES
Citiți principiile noastre de moderare aici!