Festivalul Volare este un concurs de interpretare și creaţie care îşi propune să încurajeze creaţia de cântece pentru copii şi să contribuie la descoperirea de tinere talente.
Acesta a avut loc în perioada 25-27 august, pe tărâmul plin de poezia Ipoteştilor, de poveştile Humuleştilor şi de spiritualitatea vie a Voroneţului, Putnei, Agapiei şi Suceviţei, în Moldova, la Piatra-Neamţ. Acolo, câteva zeci de copii, din ţară şi din străinătate au intrat în “Starea de Volare”, expresie a pasiunii şi dăruirii pentru muzică, a participanţilor la Festivalul Internaţional de Muzică pentru Tinere Talente “Volare” .Festivalul a ajuns anul acesta la cea de-a VII-a ediţie. Ca şi în ceilalţi ani, micii artişti orădeni pregătiţi şi susţinuţi de profesoara Meda Horjan au fost răsplătiţ de juriul festivalului pentru evoluţia lor în concurs cu numeroase premii ce au făcut ca “Meda Music” să devină una dintre protagonistele evenimentului, prin premiile obţinute de Ioana Dudaş-locul I, Daria Balint-locul II, Alexia Molnar-locul I, Maria Chiş-locul II, Iulia Bălaj-Trofeu de categorie, Georgiana Pop-locul II,Filipan Bora Semsilia-locul I,Patricia Stăniloiu-Trofeu de categorie, Briana Pop-Cotuna-locul III, Andreea Koteles-locul II, Daria Muţ-locul II, Monica Marincaş-Trofeu de categorie, Tudor Manea-locul II, Patricia Bălaj-locul I, Alexandru Cristea-Trofeu de categorie.
De la starea de „Volare” la „Fluturi”
Adolescenta Monica Marincaş a avut parte de trăiri aparte : a trecut de la senzaţia de zbor- volare, la cea de …fluturi.
La acest festival, câştigătoarea trofeului festivalului la categoria ei de vârstă, proaspăta liceancă Monica Marincaş a avut parte de o susţinere aparte. Cea a autoarei romanului Fluturi, Irina Binder care se număra printre cei mai citiţi scriitori români.Aşa cum a anunţat editura For You, unde a apărut cartea, primele două volume din Fluturi au ocupat timp de 3 ani locul 1 în topul vânzărilor. A fost cea mai vândută carte în 2013, 2014, 2015 și 2016. Fluturi este un roman de dragoste inspirat dintr-o poveste reală.
Voce a tinerei generaţii, Irina Binder este citită şi îndrăgită de mii de oameni; recent, blogul ei a ajuns la 12 000 000 de vizualizări. Recent, la cererea cititorilor a apărut şi cel de-al treilea volum al cărţii, iar autoarea a primit şi propuneri pentru ecranizare. Irina Binder, un om generos înainte de toate, va dona o parte din vânzările volumului III într-un scop caritabil. În cadrul unei acţiuni caritabile, organizate de Irina s-a legat o mare prietenie cu adolescenta Monica Marincaş şi cu mama ei Olivia. Am citit- o pe Irina mai întâi pe blog. Monica îmi spunea atunci că niciodată nu vom ajunge să o cunoaştem. Am răspuns apoi unui apel umanitar lansat de ea, şi în secumda următoare mi-a cerut prietenia.A organizat o întâlnire la Călăţele la Cabana Dacilor unde ne-a invitat. De atunci suntem prietene
Irina este un om special, deosebită, de o generozitate şi eleganţă ieşită din tipare.Ea a închiriat apartamentul din Piatra Neamţ unde am stat împreuna la Festivalul Volare”, spune mama Monicăi Marincaş, Olivia Daniela Marincaş.
Dacă Irina Binder este cunoscută de milioane de români, Monica Marincaş îi calcă pe urme. Monica este adolescenta fenomen a Bihorului, cu rezultate remarcabile în muzică , dar şi la şcoală- ea a reuşită să obţină media zece la Evaluare Naţională. Cum? Într-un interviu acordat J.b. după afişarea rezultatelor, Monica Marincaş spunea că lectura romanului Fluturi a Irinei Binder i-a fost de un real folos la examen. „M-am descurcat la fiecare cerinţă (a exeamenului n.r) fără să mă gândesc foarte mult. Cartea care m-a ajutat foarte mult în redactarea compunerii imaginative este «Fluturi» de Irina Binder. Citind-o, am conștientizat că vocabularul meu s-a îmbogăţit, lucru necesar în redactarea unei compuneri de 10”, dezvăluia atunci Monica Marincaş reţeta ei de nota 10. Să trăieşti însă într-o relaţie de prietenie cu scriitorul care te-a marcat, e o exprienţă excepţională, cu totul de invidiat. Despre prietenia cu orădeanca vorbeşte chiar scriitoare pe blogul ei irinab.com: „În weekendul acesta am fost în Piatra Neamț să-mi susțin o prietenă extrem de dragă, pe Monica Marincaș, care a participat la Festivalul internațional de muzică Volare 2016.
A fost un festival foarte frumos unde au cântat copii de diferite vârste, iar eu m-am simțit foarte bine în frumoasa lume a copiilor. Au participat copii din România, dar și veniți de peste hotare. Minunați copii! Foarte talentați, cuminți și frumoși. Felicitări părinților care cresc și educă atât de frumos copiii!
Am fost foarte bucuroasă să constat că există atâția copii talentați și sper din suflet ca aceștia să aibă suportul necesar pentru a studia muzică și pentru a ajunge artiști valoroși. Țara aceasta abundă de talente în care sper să se investească, fiindcă ar fi păcat să se irosească asemenea valori…Vreau să-i felicit și pe profesorii care se ocupă de tinerele talente, în special pe doamna Meda Horjan care are un grup impresionant de copii talentați cu care a participat la acest festival, câștigând numeroase premii și trofee! Este un om minunat și un profesor exigent care muncește cu multă dăruire pentru a scoate tot ceea ce este mai bun din copiii talentați.
Prietena mea Monica Marincaş a câștigat trofeul la categoria ei de vârstă și vreau să o felicit și să-i mulțumesc că mă face mereu să fiu mândră de ea!
M-am întors acasă cu sufletul încărcat de bucurie deoarece la acest festival am avut ocazia să întâlnesc mulți cititori cu care am vorbit, ne-am îmbrățișat, am făcut poze și am dat autografe. Vreau să vă mulțumesc tuturor pentru căldura și emoțiile cu care m-ați copleșit, pentru că sunteți buni, calzi și frumoși și mă faceți să fiu mândră și recunoscătoare!”
Citiți principiile noastre de moderare aici!