Instituţiile de cultură aflate în subordinea Consiliului Judeţean au semnat acorduri de parteneriat cu instituţiile omoloage din Debreţin. Evenimentul a avut loc în cadrul celei de-a XXVI-a ediţii a Festum Varadinum şi a avut menirea de a oficializa susţinerea candidaturii oraşului Debretin la titlul de Capitala Culturala Europeană în 2023. La eveniment au fost prezenţi Sandor Pasztor, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Cseke Attila liderul Grupului senatorilor UDMR din Parlamentul României, dr. Laszlo Papp, primarul municipiului Debrecen, deputatul Szabo Odon, curatorul Festum Varadinum.
Czvikker Katalin, directorul Teatrului Sigligeti a deschis evenimentul cu caracter transfrontalier „Oradea- Debreţin. Punţi culturale”. Patronul spiritual al evenimentului, primarul Laszlo Papp a apreciat că acest proiect este „pentre cele mai bune oportunităţi de a lega cultura maghiară şi cea română„ şi că se bizuie pe aceste punţi de legătură care „chiar există între Oradea şi Debreţin ”.
Primarul de Debreţin şi-a exprimat intenţia de a prezenta instituţional, la nivel european, faptul că Oradea susţine demersul oraşului pe care îl conduce şi totodată a subliniat că astfel va avea un argument în plus pentru a susţine „europenismul acestei zone ”. Debreţin ar urma să devină capitală culturală europeană în 2023, la doi ani după Timişoara.
Cseke Attila a vorbit la rândul lui despre faptul că „este important cum se dezvoltă şi în ce stadiu se află relaţiile dintre Oradea şi Debreţin. Există domenii în concurenţă, în mod cert, în cele două oraşe, dar dacă există domenii în care cele două oraşe pot să lucreze împreună, cultura este, în mod cert, un astfel de domeniu. Semnarea acestui acord presupune nu doar să participăm reciproc la evenimentele culturale pe care le organizează instituţiile de cultură, ci şi să realizăm pachete culturale comune. Despre acest aspect se discută de ceva timp şi acest pachet ne va ajuta să promovăm la nivel internaţional valorile noastre culturale”, a spus senatorul. Cseke Attila şi-a exprimat speranţa că atunci când un oraş din România va avea oportunitatea să mai depună un proiect pentru a deveni capitală culturală europeană, Oradea să fie acel oraş. „Credem că succesul oraşului Debreţin va fi şi succesul nostru!” , a ţinut să precizeze Sandor Pasztor, şeful CJ Bihor.
În cadrul acestui acord, părţile au convenit ca pe toată perioada parteneriatului să realizeze, pe baza principiului reciprocităţii, în funcţie de posibilităţi, cel puţin un program pe an la sediul celeilalte părţi. Au convenit, totodată, că vor face schimb de informaţii, vor organiza în comun conferinţe, cursuri de formare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!