2612 de elevi din Bihor au fost nemulţumiţi de notele pe care le-au obţinut la examenul de bacalaureat şi au depus contestaţii. Doar 650 dintre contestaţiile depuse au fost însă admise, acolo unde diferenţa între note a fost de cel puţin 0, 5 puncte. La 491 dintre cele 650 de lucrări notele au crescut, iar la 159 au scăzut.
Din cele 491 de lucrări, patru au fost notate cu peste 1,5 puncte, la 100 de lucrări nota a crescut între un punct şi 1, 5 puncte, la 380 de lucrări notele au fost între 0, 5 şi un punct., iar la şapte lucrări cu note între 4, 5 şi 5 a crescut nota cu un punctaj mai mic de 0, 5.
„Numai la notele între 4,5 şi 5 sau 9,5 şi 10 se măreşte nota la contestaţii chiar dacă diferenţa e mai mică de jumătate de punct, pentru că dacă un elev are nota 9,6 nu mai ai cum să-i dai 0,5 puncte”, a explicat inspectorul Dorel Luca.
În Bihor, contestaţiile au adus în unele cazuri creşteri semnificative de note.
Diferenţe semnificative
Unul dintre aceste cazuri este cel al elevei Elena Marta de la Colegiul Tehnic „Traian Vuia” din Oradea a cărei notă la matematică a crescut după contestaţie de la 5,90 la 8,55. Profesor de matematică la bază, inspectorul şcolar general Dorel Luca s-a arătat foarte surprins de diferenţa mare de notare, spunând că vrea să vadă lucrarea.
Un alt caz care pune semne de întrebare asupra modului în care au fost evaluaţi elevii este cel al lui Raul Alexandru Sotoc, de la Colegiul Tehnic „Traian Vuia”. La prima evaluare a lucrării sale, liceeanul a obţinut nota 3,30 la limba română. După contestaţie lucrarea sa a fost notată cu 6,40. Cea de-a a treia comisie care a evaluat lucrarea i-a acordat elevului nota 5,80.
Au fost şi cazuri unde notele au scăzut. De exemplu, un elev cu 8, 05 la filosofie a primit după contestaţie 5, 40, respectiv 7, din partea celei de-a treia comisii.
„Pentru fiecare situaţie unde diferenţa dintre nota iniţială şi nota după contestaţii este de cel puţin 1,50 de puncte este nevoie de evaluarea celei de-a treia comisii. Nota dată de cea din urmă comisie este definitivă”, a spus Dorel Luca. La nivelul judeţului Bihor au existat, potrivit inspectorului Dorel Luca, 13 astfel de cazuri, unde a fost necesară evaluarea celei de-a treia comisii.
Inspectorul Dorel Luca spune că va sancţiona profesorii care au corectat greşit lucrările.
„Sancţiunile diferă în funcţie de cât de mare este greşeala. Ei pot fi sancţionaţi fie prin interzicerea de a participa, între unu şi cinci ani, în comisiile de bacalaureat, fie prin avetisment din partea Colegiului de Disciplină al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor”, a spus Dorel Luca.
Citiți principiile noastre de moderare aici!