Asociaţia Pro Democraţia, filiala Bihor, a patrulat în tot judeţul cu patru echipaje, pentru a supraveghea procesul de votare. Adrian Simon, preşedintele APD Bihor, ne-a declarat că oamenii săi s-au concentrate „pe puncte mai sensibile în sudul judeţului”. Adică în Ţara Beiuşului, Borod şi toată zona Aleşd – Vad – Borod. Sau în zona Ciumeghiu Avram – Iancu, de la limita de judeţ cu Aradul, unde a fost văzut frecvent Petru Filip, actualmente preşedinte executiv al PSD Bihor.
„Au fost şi sunt locuri mai interesane, Ciumeghiu, Borod, Ţara Beiuşului. Problema e sfera în care noi avem competenţe tot mai mici. Dacă o maşină se tot întoarce prin jurul secţiei de votare, ce pot să bănuiesc, că se tot plimbă de la mătuşa la sora, în ziua de vot? Dar e dreptul lui de mişcare. Spre exemplu, la Borod, am văzut oameni prea mulţi câteodată în faţa secţiilor de votare, dar numai câteva minute. După care reveneau. Suspiciunea mea este că erau prea multe maşini pe acolo. Dar nu pot dovedi nimic”, ne declara ieri după-amiază Adrian Simon, vicepreşedinte Pro Democraţia la nivel naţional.
Votul prin comună
Alte nereguli depistate de oamenii ONG-ului se referă la nesigilarea unor geamuri aşa cum trebuia. Sau cum în unele comune au descoperit că şefii secţiilor de votare îi lăsau pe alegători să voteze pe liste suplimentare în altă localitate din aceeaşi comună, chiar dacă legea spune că trebuie să ai domiciliul în altă unitate administrativ-teritorială. Aşadar, oamenii puteau vota pe lista suplimentară doar dacă mergeau să voteze în altă comună decât cea de domiciliu. Este interzis să votezi pe listă suplimentară dacă ai domiciliul în aceeaşi comună, dar vrei să votezi într-o altă localitate.
Adrian Simon spune că au fost şi comune unde nu au găsit ciudăţenii. „Am încercat să mergem în fiecare comună. Sunt unele surprize foarte plăcute, unde nu se observă în secţia de votare nicio tensiune”, ne-a mai transmis cel care observă scrutinuri electorale deja de câteva cicluri electorale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!