Modul în care reporterii danezi şi-au documentat materialul jurnalistic despre Facultatea de Medicină din Oradea îi trezeşte conducerii Universităţii din Oradea ,,suspiciuni de atentat la securitatea naţională”.
În materialul difuzat, reporterii critică actul didactic şi acuză fapte de corupţie la Facultatea de Medicină şi Farmacie (FMF) din Oradea. Materialul a apărut în presa daneză, după ce un absolvent al FMF Oradea a fost acuzat de slabă pregătire profesională.
Absolventul FMF Oradea a rămas fără autorizaţia de medic la doar patru zile după ce a început să profeseze. Pentru că a comis numeroase greşeli, medicul a fost reclamat Colegiului Medicilor din Danemarca şi a fost supus unor teste. La toate a dovedit că este total pe lângă medicină.
În replică, capii Universităţii din Oradea susţin că notele absolventului Osman Abdullahi Mohamed (cetăţean danez) au dovedit nivelul mediocru spre slab al acestuia.
,,Referitor la situația menționată în materialul difuzat de televiziunea daneză privind absolventul Osman Abdullahi Mohamed, precizăm că, în cei 3 ani cât a fost student al Facultății de Medicină și Farmacie (în urma transferului de la o universitate din Ucraina), notele obținute au dovedit nivelul mediocru spre slab al acestuia”, se arată într-un comunicat de presă al conducerii Universităţii Oradea.
„Caz izolat”
Pe de altă parte, în comunicatul trimis redacţiei noastre, conducerea UO susţine că o instituţie de nivelul Universităţii din Oradea nu poate fi etichetată pe baza unui caz izolat şi critică faptul că nu a fost luat în considerare numărul mare de absolvenţi anual, cu performanţe bune.
De asemenea, UO a mai evidenţiat că în fiecare generaţie, a oricărei instituții de învățământ (nu numai superior) se respectă “curba lui Gauss”, arătând că vârfuri ale absolvenților Universității Oradea au ajuns manageri/directori de spitale performante românești, dar și șefi de secție pe specialități performante la nivel internațional, reprezentanți ai României în rețeaua de sănătate pe Sud-Estul Europei etc.
Denigrări
,,Considerăm suspectă avalanșa denigrărilor la adresa Medicinei orădene și prin prisma resurselor financiare uriașe alocate pentru o astfel de anchetă (luni întregi de delegații pentru filmări în campus, cămine studențești, incinta Facultății de Medicină și Farmacie, interviurile impuse studenților și cadrelor didactice), ceea ce poate duce la suspiciuni de atentat de securitate națională”, se arată într-un comunicat lansat de conducerea Universităţii din Oradea.
Reprezentanţii instituţiei de învăţământ din Oradea au transmis că se delimitează de ,,acţiunile seriate de-a lungul anilor, de denigrare a şcolii medicale româneşti”.
Aceştia au mai precizat şi că ,,unele televiziuni din străinătate, identifică situații izolate de absolvenți (în cazul Universității din Oradea) sau chiar de rezidenți (în cazul altor universități românești de prestigiu) care nu se regăsesc la standardele de cunoștințe necesare pentru a profesa în anumite instituții medicale din lume”.
Reprezentanţii UO au asigurat că punctul lor de vedere va fi transmis și Ambasadei Regatului Danemarcei în România.
Conform datelor oficiale, în anul universitar 2018-2019, la Facultatea de Medicină și Farmacie sunt înscriși 736 de studenți străini proveniți din 51 de țări.
,,Programul de studii Medicină cu predare în limba engleză funcționează în cadrul Universității din Oradea din anul 1996, iar în ultimii 5 ani a fost un număr de 358 absolvenți la acest program”, se arată în comunicat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!